Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για το ζήτημα της ΕΡΤ εξαπέλυσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στην Καβάλα τονίζοντας ότι «παρανομεί» και ότι «είναι διατεθειμένη να θυσιάσει τη δημοκρατία», καλώντας την να αποκαλύψει τους δημόσιους φορείς που σχεδιάζει να κλείσει. Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την τόνωση της επιχειρηματικότητας εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας.

«Οι μάσκες έπεσαν. Ένα χρόνο μετά τις εκλογές που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, αλλά και τον κ. Σαμαρά σε Πρωθυπουργό της τρικομματικής συγκυβέρνησης, είναι πλέον προφανές σε κάθε καλόπιστο πως ο βασιλιάς είναι γυμνός και η ασχήμια του ορατή σε όλο της το μεγαλείο. Το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης αποκαλύφθηκε με τον πιο εξόφθαλμο τρόπο, όταν το μαύρο έπεσε στις οθόνες των τηλεοράσεών μας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, το σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης, δεν σίγησε ούτε όταν εισέβαλαν οι ναζί στη χώρα, ούτε όταν οι ακροδεξιοί συνταγματάρχες την έβαλαν στο γύψο» είπε επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησης «προκειμένου να εφαρμόσει την καταστροφική πολιτική της, είναι διατεθειμένη να θυσιάσει τη δημοκρατία».

«Δυστυχώς, δεν το ανακαλύπτουμε τώρα. Το καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, πως μνημόνιο και δημοκρατία είναι έννοιες ασύμβατες» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κανείς πια δεν αντέχει, κανείς και καμία δεν ανέχεται αυτόν τον θίασο της συμφοράς. Παρακολουθήσαμε ξανά και ξανά την ίδια παράσταση των τριών πολιτικών αρχηγών. Που όλο διαφωνούν και όλο συμβιβάζονται. Γιατί παρά τις διαφορές τους, αυτό που τους ενώνει είναι ο πόθος τους να παραμείνουν γαντζωμένοι στις καρέκλες της εξουσίας. Και φυσικά ο φόβος τους ότι όποτε κι αν αποφασίσουν εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις κερδίσει και με διαφορά. Αλλά αυτό δεν τους δίνει το δικαίωμα να παραβιάζουν το Σύνταγμα, τη κοινοβουλευτική διαδικασία και τη νομιμότητα. Δεν τους δίνει το δικαίωμα να υπονομεύουν τη δημοκρατία και να παρανομούν. Διότι η κυβέρνηση συνεχίζει να παρανομεί» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός αγνοεί το Σύνταγμα και τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και επιμένει στο μαύρο στο δημόσιο σήμα της ΕΡΤ. Οι συνεταίροι του συνεχίζουν να αποδέχονται την ταπείνωση που τους έχει επιβάλλει ο πρωθυπουργός. Χθες δεν τόλμησαν ούτε καν να ψελλίσουνε τη λέξη ΕΡΤ. Κανείς τους δεν είπε κουβέντα για τους 2700 εργαζόμενους. Τέτοια αυτό -ταπείνωση και αυτό-γελοιοποίηση».

«Ποιοι φορείς θα κλείσουν;»

«Το μνημόνιο το λέει ξεκάθαρα. Κλείσιμο 10 μεγάλων φορέων εκτός της ΕΡΤ. Το ίδιο και χειρότερα η αντισυνταγματική πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Ανά πάσα στιγμή, μπορεί με μία απλή δήλωση, με μία απόφαση, να κλείσει οποιοσδήποτε οργανισμός» είπε ο κ. Τσίπρας, καλώντας την κυβέρνηση να αναφέρει ποιοι είναι αυτοί οι 10 φορείς.

«Αντί να κοροϊδεύουν τον κόσμο με τους λεονταρισμούς τους, γιατί δεν λένε ότι τον άλλο μήνα θα κλείσουν 10 νοσοκομεία, 200 σχολεία και παιδικούς σταθμούς και – επειδή η βαρβαρότητα τους έχει πια ποτίσει- ετοιμάζονται να κλείσουν και βιβλιοθήκες. Θα κλείσουν και ΔΟΥ, και πανεπιστήμια, και την ΕΑΣ. Στέλνοντας στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας» υπογράμμισε.

«Ως εδώ με αυτήν την κυβέρνηση. Ως εδώ με τη διαπλοκή. Ως εδώ με τις μονταζιέρες» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Μηχανισμός ανακύκλωσης των ανέργων»

«Η ανεργία αυξάνει επειδή η κυβέρνηση και η τρόικα μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις, αυξάνουν την φορολογία και συρρικνώνουν τις δημόσιες επενδύσεις. Επειδή οδήγησαν την οικονομία σε βαθιά ύφεση. Επειδή έκλεισαν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επειδή "εργαζόμενοι χωρίς λεφτά, σημαίνει μαγαζιά χωρίς δουλειά"» σημείωσε.

«Το success story των μνημονίων είναι η απογείωση της επίσημης ανεργίας από 11,2% σε 27% μέσα στα τρία χρόνια. Δεν πρόκειται για παράπλευρη απώλεια, αλλά για συνειδητό ενδιάμεσο στόχο ώστε να αποδυναμωθεί ολοσχερώς η διαπραγματευτική δύναμη των μισθωτών έναντι του κεφαλαίου και να καταστεί διαρκής και μόνιμη η δραματική συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών που έχει θεσμοθετηθεί» υπογράμμισε, λέγοντας ότι «οι πολιτικές αυτές είναι απλά μηχανισμός ανακύκλωσης των ανέργων. Με προκλητικά δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις το μόνο που πετυχαίνεις είναι να προχωρούν σε πογκρόμ μαζικών απολύσεων ή με την απειλή της απόλυσης να μετατρέπουν τους χώρους εργασίας σε στρατόπεδα εργασίας».

«Σταματάμε άμεσα τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα που προγραμματίζει κατά χιλιάδες η τρικομματική κυβέρνηση. Δημιουργούμε το πλαίσιο ώστε να σταματήσει η ασυδοσία στον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και τόνωσης της επιχειρηματικότητας

 Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την άμεση επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ, με στόχο να φτάσει το 80% του βασικού μισθού, την εγγραφή στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, χορήγηση επιδόματος ανεργίας και συμμετοχή τους στα προγράμματά του των αυτοαπασχολούμενων που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, την απαγόρευση πλειστηριασμού και κατάσχεσης πρώτης κατοικίας, που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο και την απαγόρευση διακοπής παροχής νερού, σταθερού τηλεφώνου και ηλεκτρικής ενέργειας στους ανέργους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι επιβάλλεται να δοθεί προτεραιότητα στην αύξηση της απασχόλησης και τις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η πρόνοια. «Στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η επίτευξη σταθερής και πλήρους απασχόλησης», τόνισε και συμπλήρωσε λέγοντας πως «οι παραπάνω στόχοι θα επιτευχθούν με συγκεκριμένα μέτρα: "1) τη δημιουργία θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης συμβατών με την αξιοπρέπεια και την αναβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, 2) τη δεύτερη μεγάλη πραγματική μεταρρύθμιση που έχει ο τόπος. Το εργοδοτικό δίκαιο να ξαναγίνει εργατικό δίκαιο, 3) Με προσανατολισμό κατά προτεραιότητα των νέων θέσεων εργασίας στην αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας, της ανεργίας των νέων και της ανεργίας στα φτωχά νοικοκυριά, των ανέργων με ανήλικα παιδιά. 4) Ακύρωση του θεσμικού πλαισίου με το οποίο οι απολύσεις έγιναν πιο φτηνές και εύκολες για τις επιχειρήσεις, ειδικά για αυτές που έχουν συνεχή κερδοφορία. 5) Τερματισμό των απολύσεων στο δημόσιο τομέα που προγραμματίζει κατά χιλιάδες η τρικοματική κυβέρνηση», όπως επισήμανε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση, δεν είναι μέρος του στημένου πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου. Θα συγκρουστούμε με όλα τα μεγάλα συμφέροντα» κατέληξε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.