Η κατάσταση σε Ελλάδα και Κύπρο,αλλά (κυρίως) η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας βρίσκονται στο τραπέζι του Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:30. «Πράσινο» φως από τους υπουργούς Οικονομικών στην ένταξη της Λετονίας στη ζώνη του ευρώ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία του προγράμματος καθώς και τις εξελίξεις στις συνομιλίες με την τρόικα.

Οι υπουργοί Οικονομικών κλήθηκαν να γεφυρώσουν τις διαφορές σε σχέση με το σκέλος της τραπεζικής ενοποίησης που αφορά στη σύσταση και τους όρους λειτουργίας του ευρωπαϊκού μηχανισμού εξυγίανσης και ανάκαμψης των τραπεζών, καθώς και το αν ο ΕΜΣ θα προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με αναδρομική ισχύ ή όχι.

Και στα δύο παραπάνω θέματα θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία ή, τουλάχιστον, να υπάρξει τέτοια πρόοδος, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη καταρχήν συμφωνίας για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση στη Σύνοδο Κορυφής (27-28 Ιουνίου).

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι αναμένει να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα, σχετικά με τις αρχές που θα διέπουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διαμέσου του μόνιμου ταμείου στήριξης, αλλά οι λεπτομέρειες μένει να διευκρινιστούν.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γ. Άσμουσεν δήλωσε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα χαράξουν τις βασικές κατευθύνσεις για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM, καθώς και για το μηχανισμό εξυγίανσης και διάλυσης των προβληματικών τραπεζών.

«Πράσινο» στη Λετονία

Την ίδια ώρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως ώστε η Λετονία να εισέλθει στο ευρώ.

Η χώρα της Βαλτικής ευελπιστεί ότι θα εγκαταλείψει το λατς, το εθνικό της νόμισμα, και θα ενταχθεί στο ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2014.