Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με τους κλυδωνισμούς στην τρικομματική κυβέρνηση προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των εκπροσώπων των δανειστών, που συστήνουν σταθερότητα, με απρόβλεπτες συνέπειες σε αντίθετη περίπτωση.

 Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, σε αποψινή γραπτή δήλωσή του, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, προειδοποιεί ξεκάθαρα για το θέμα της χρηματοδότησης.

«Υπάρχει μια συνεχής αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Η αποστολή που ολοκληρώθηκε χθες, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Οι συζητήσεις πολιτικής έχουν διακοπεί και αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα. Προτεραιότητα για τις ελληνικές αρχές παραμένει να υλοποιήσουν άμεσα το πρόγραμμα. Εάν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν θα υπάρξουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέχρι το τέλος Ιουλίου 2014».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για «ιδιαίτερα περίπλοκη κατάσταση» στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.

Ο ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, έκανε έκκληση την Πέμπτη στο «αίσθημα ευθύνης» των Ελλήνων ηγετών, καθώς στη χώρα, η κυβέρνηση συνασπισμού, αντιμετωπίζει την απειλή της διάσπασης.

«Κάνω έκκληση στο αίσθημα ευθύνης των Ελλήνων πολιτικών ηγετών για το καλό της Ελλάδας και της Ευρώπης», δήλωσε ο Όλι Ρεν μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από τον ένα χρόνο πολιτικής σταθερότητας. Απευθύνω έκκληση για υπευθυνότητα στους πολιτικούς αρχηγούς.  Τα μέλη μας θα εργαστούν χωρίς διακοπή, αλλά η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο. Είναι προς όφελος όλων να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος πριν από τις θερινές διακοπές

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ κάλεσε τις ελληνικές αρχές «να συνεχίσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» αφού είναι «σημαντικό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας έως τις αρχές Ιουλίου». Ο ίδιος είπε ότι «δεν θα προκύψει τρύπα στο ελληνικό πρόγραμμα αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας τον Ιούλιο».