current views are: 13

2 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση09:43

Αβραμόπουλος: Στόχος η από κοινού διάνοιξη της ευρωπαϊκής λεωφόρου

Τι ανάφερε ο ευρωπαίος Επίτροπος για τα Δυτικά Βαλκάνια. 

Δημοσίευση 09:43’

Τι ανάφερε ο ευρωπαίος Επίτροπος για τα Δυτικά Βαλκάνια. 

Tη σύσταση ενός μόνιμου Φόρουμ όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μελών ή όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρότεινε ο Ελληνας Επίτροπος της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως είπε, στο Φόρουμ θα συμμετέχουν οι ηγεσίες των χωρών, τα πολιτικά συστήματα, οι κοινωνικοί εταίροι, οι επιχειρηματικές ενώσεις, οι εκπρόσωποι του πολιτισμού, με σκοπό να θεσμοθετηθεί σε τακτική βάση ο διαρκής διάλογος για την από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων και το κυριότερο των κοινών προοπτικών. 

Στόχος είναι η από κοινού διάνοιξη της κοινής για όλους ευρωπαϊκής λεωφόρου, όπου το αξιακό υπόβαθρο της Ενωμένης Ευρώπης θα είναι το ισχυρό θεμέλιο για να αναδειχθεί η περιοχή των Βαλκανίων στο κατεξοχήν παράδειγμα συνύπαρξης, σταθερότητας και αλληλεγγύης για τον κόσμο ολόκληρο και για να αφήσει η σημερινή ηγεσία όλων των χωρών της περιοχής την πιο σημαντική κληρονομιά στις επόμενες γενεές, την κληρονομιά της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας.

«Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι Ευρώπη. Ιστορικά, πολιτισμικά, γεωγραφικά. Και βέβαια η συνεργασία μας, δεν περιορίζεται και δεν θα περιορισθεί στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Είναι κορυφαία ζητήματα, αλλά δεν είναι μόνο αυτά» επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «Η διασφάλιση της σταθερότητας και ευημερίας για ολόκληρη την περιοχή προϋποθέτει:

-την εμπέδωση των αρχών του κράτους δικαίου,
-την καταπολέμηση της διαφθοράς,
-τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ,
-καθώς και τη βελτίωση της οικονομίας αλλά και
-τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Επομένως, η προοπτική μιας μελλοντικής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνοδεύεται από δεσμεύσεις για ριζικές μεταρρυθμίσεις» κατέληξε.


σχετικα αρθρα