Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Η ρουκέτα που έριξε στην τρικομματική ο κ. Φώτης Κουβέλης πυροδότησε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με αποτέλεσμα ο κυβερνητικός συνασπισμός να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. 

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει με ορίζοντα τετραετίας με όσους στηρίξουν την κυβέρνηση με την ΔΗΜΑΡ ή χωρίς. Σήμερα  θα έχει συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο καθώς εκκρεμεί η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. Ωστόσο όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ που θα καθορίσει την στάση της.

Σχετικά με την απόσυρση των υπουργών της και για το αν θα άρει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση.

Οι εκλογές απομακρύνονται, όχι για πολύ, αλλά ο ανασχηματισμός πλησιάζει όταν θα κάτσει η σκόνη της κυβερνητικής κρίσης, ο κ. Σαμαράς θα συναποφασίσει πια με τον κ. Βενιζέλο και ακολούθως θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Θεωρείται πιθανό στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα να συμμετέχει και ο κ. Βενιζέλος πιθανότατα από την θέση του Αντιπροέδρου.

Ο πρωθυπουργός με διάγγελμά φάνηκε αποφασισμένος να εξαντλήσει την τετραετία και να μην οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Για αυτό και μέσα στη νύχτα έγινε έκτακτο υπουργικό ώστε να δοθεί  καθησυχαστικό μήνυμα και προς τους δανειστές ότι τόσο το δημοσιονομικό πρόγραμμα όσο και ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

Πριν από λίγες ώρες ο κ. Σαμαράς βρισκόταν στην Σύνοδο του ΕΛΚ και είχε συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Άνγκέλα Μέρκελ η οποία διέρρευσε ότι στηρίζει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ΔΗΜΑΡ είναι κοντά στο  να αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση, ρίχνοντας την ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας στη ΝΔ και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προσωπικά. 

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται έτοιμο να «ξεχάσει» το ζήτημα της ΕΡΤ, με μια καλή αντιπαροχή στην πατώματα της εξουσίας και να παραμείνει στην κυβέρνηση, υπό νέα προγραμματική συμφωνία και κανόνες λειτουργίας.

Η κυβέρνηση θα στηρίζεται σε 157 βουλευτές,153 από τα δύο κόμματα και από τους 4 ανεξάρτητους.