Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Για κάποιους μπορεί να ήταν κεραυνός εν αιθρία  για κάποιους άλλους όχι, το newpost είχε γράψει πολλές φορές για την κυβερνητική συνοχή αλλά και για την εξάντληση των μικρότερων κυβερνητικών εταίρων και κυρίως της ΔΗΜΑΡ που ιδεολογικά είχε κάνει μεγάλη υπέρβαση στηρίζοντας νέοφιλελεύθερες πολιτικές.    

Γράφαμε πόσο εξαιρετικά εύθραυστη ήταν η τρικομματική κυβέρνηση προαναγγέλλοντας τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε το αιφνιδιαστικό λουκέτο στην ΕΡΤ.

«Η κυβέρνηση βγήκε πιο ενισχυμένη από την σημερινή ψηφοφορία διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μιλούσαν για προβλήματα», έλεγε ο Πρωθυπουργός στις 29 Απριλίου, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίο του υπουργείου Οικονομικών.

Τελικά οι Κασσάνδρες επιβεβαιώθηκαν! Η κυβέρνηση σήμερα είναι πιο αδύναμη από κάθε άλλη φορά. 

Η Δημοκρατική Αριστερά κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις της στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αντισταθμίζοντας τις απώλειες προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως γιατί ο κ. Κουβέλης παρουσίασε την εικόνα του υπεύθυνου πολιτικού που θέλει να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες και προτίθεται να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κατάσταση ακυβερνησίας, στην οποία είχε περιέλθει.

Από τη στιγμή που μπήκε στην κυβέρνηση άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση, καθώς η προγραμματική συμφωνία ενταφιάσθηκε από τους δανειστές και την τρόικα, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να την αποδεχτούν.

Στη συνέχεια είχαμε τις «κόκκινες γραμμές» του κ. Κουβέλη, που κάθε φορά έμεναν στα λόγια και αν στην προηγούμενη κυβερνητική κρίση με τα εργασιακά βρήκε διέξοδο με το να μην  τα ψηφίσει αυτή τη φορά τα περιθώρια είχαν εξαντληθεί.

Το μεγάλο πρόβλημα θα προέκυπτε όταν η κυβέρνηση θα αναγκάζονταν να λάβει νέα σκληρά μέτρα, υπό την απειλή διακοπής του προγράμματος βοήθειας, κάτι που είναι πιθανό. Ωστόσο έφτασε η ώρα για το δυσκολότερο κομμάτι του προγράμματος, τις απολύσεις, που ξεκίνησαν από την ΕΡΤ.  

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν μια πτωτική πορεία της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης είχε να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Ο κ. Κουβέλης βρέθηκε μπροστά σε κρίσιμες και πολύ δύσκολες  αποφάσεις και το δίλημμα μπήκε: να παραμείνει στην κυβέρνηση, εισπράττοντας το τίμημα της φθοράς ή να αποχωρήσει. Την αφορμή την έδωσε και ο χειρισμός της κυβέρνησης στο θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ και την απόφαση την παρακολουθήσαμε.