Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Με ξεκάθαρο εκβιασμό απάντησαν έμμεσα και άμεσα οι δανειστές της Ελλάδας στην πολιτική αναταραχή στη χώρα μας, αφού διεμήνυσαν ότι η προοπτική προσφυγής σε πρόωρες κάλπες ισοδυναμεί με κλείσιμο της κάνουλας, δηλαδή διακοπή της χρηματοδότησης. Φυσικά, δεν ανέφεραν ότι έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την πολιτική αστάθεια.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αν και κράτησε αποστάσεις από το δημοσίευμα των Financial Times το οποίο έκανε λόγο για αναστολή της χρηματοδότησης, εάν οι Ευρωπαίοι αρνηθούν να καλύψουν κενό 3-4 δισ. στο πρόγραμμα της χώρας, μας εμμέσως πλην σαφώς έδειξε τις προθέσεις του.

Ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις, σε δήλωσή του μερικές ώρες αργότερα σημείωσε πως «εάν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν θα υπάρξουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέχρι το τέλος Ιουλίου 2014». Αν όχι όμως;

Ο ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν έκανε «έκκληση στο αίσθημα ευθύνης των Ελλήνων πολιτικών ηγετών για το καλό της Ελλάδας και της Ευρώπης» λέγοντας όμως ότι «η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από τον ένα χρόνο πολιτικής σταθερότητας». Παράλληλα, τόνισε ότι «είναι προς όφελος όλων να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος πριν από τις θερινές διακοπές» υπογραμμίζοντας ότι «η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ κάλεσε τις ελληνικές αρχές «να συνεχίσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» αφού είναι «σημαντικό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας έως τις αρχές Ιουλίου». Ο ίδιος είπε ότι «δεν θα προκύψει τρύπα στο ελληνικό πρόγραμμα αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας τον Ιούλιο».

Ζητούν σταθερότητα αυτοί που προκαλούν αναταραχή

Το newpost έχει αναφερθεί επανειλημμένα στην μεγάλη πίεση που ασκήθηκε από εξωτερικούς παράγοντες για να μην προκληθεί πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα και για το ενδεχόμενο να επέλθει συμβιβασμός και να μην στηθούν κάλπες. Απ' ότι φαίνεται αυτό γίνεται με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο.

Kαι θα πει κάποιος ότι οι δανειστές θέλουν να διασφαλίσουν τα χρήματα που έχουν δώσει για τα πακέτα στήριξης. Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά που θα υποστηρίξει ότι Ε.Ε. και ΔΝΤ απαιτούν την εφαρμογή μιας συνταγής που δεν θα κάνει μία οικονομία να έχει έσοδα αλλά να βυθιστεί στην ύφεση. Γιατί όταν ζητούνται χιλιάδες απολύσεις από το Δημόσιο την ώρα που η ανεργία έχει εκτοξευθεί στον ιδιωτικό τομέα, είναι λογικό ότι θα φέρουν πολιτική κρίση και κοινωνικές αντιδράσεις.

Ουσιαστικά αυτή που ζητούν σταθερότητα, είναι οι ηθικοί αυτουργοί της αναταραχής.

Ας μην ξεχνάμε ότι για τη δυστοκία στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, για την οποία επιπλήττεται η Ελλάδα και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους οι Ευρωπαίοι, μερίδιο ευθύνης φέρουν οι ίδιοι, όπως στη  περίπτωση της ΔΕΠΑ, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν αρνήθηκε οποιονδήποτε δάκτυλο στην πώληση στη Gazprom. Το ΔΝΤ, εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο των Financial Times, μίλησε για «εξωτερικές πιέσεις» που δημιουργούν καθυστέρηση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Για ποιον να χτυπάει η καμπάνα άραγε...