Σε έντονο κλίμα εξελίσσεται η συνεδρίαση της ΚΟ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ καθώς αρκετοί βουλευτές έχουν εκφράσει ανοικτά διαφορετικές απόψεις από αυτή του Φώτη Κουβέλη σχετικά με την παραμονή του κόμματος στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ωστόσο, η πλειονότητα των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ της πρότασης του προέδρου, Φώτη Κουβέλη, να αποσυρθούν οι υπουργοί του κόμματος από την κυβέρνηση.

«Μετά την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να αποσυρθεί από το κυβερνητικό σχήμα και να αποσύρει τους υπουργούς της θα καταθέσω σήμερα την παραίτηση μου στον πρωθυπουργό» είπε εξερχόμενος της σύσκεψης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης. Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε το θέμα των απολύσεων και της αξιολόγησης στο Δημόσιο που ήταν «αγκάθι» για τους κυβερνητικούς εταίρους ο Αντώνης Μανιτάκης απάντησε: «Όταν θα οριστικοποιηθεί η παραίτηση μου θα τα πούμε πια όταν δεν θα είμαι υπουργός».

Την ίδια ώρα ενδεικτική του τεταμένου κλίματος στην συνεδρίαση, είναι η αποχώρηση της υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη από τη συνεδρίαση, η οποία  εξερχόμενη δήλωσε στους δημοσιογράφους «Αυτό ήταν, τελειώσαμε. Αποχωρούμε από την κυβέρνηση». Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί καμία απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης εισηγήθηκε τη διατήρηση της εμπιστοσύνης της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, εισηγήθηκε οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να κινούνται ad hoc στη Βουλή και να στηρίζουν ότι αφορά την ευρωπαϊκή και οικονομική προοπτική της χώρας στην Ε.Ε. Τέλος, ο κ. Κουβέλης πρότεινε στα κομματικά όργανα να αποσυρθούν από την κυβέρνηση οι υπουργοί που στηρίζονται από την Δημοκρατική Αριστερά.

Νωρίτερα, με καθυστέρηση προσήλθαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος πρότεινε να μην αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ και να μπει πιο δυνατά στην κυβέρνηση. Ο βουλευτής  Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος εισερχόμενος, επίσης αργοπορημένα, στο κτίριο της Αγίου Κωνσταντίνου επανέλαβε τη διαφωνία του με τη στάση του Φώτη Κουβέλη.

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΑΝΤ1 επιβεβαίωσε ότι η ΔΗΜΑΡ θα αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση δήλωσε, σημειώνοντας πως η απόφαση έχει ήδη ληφθεί. Όπως διευκρίνισε, τα όργανα του κόμματος που συγκαλούνται σε λίγο θα αποφασίσουν για τη στάση που θα τηρήσει στη Βουλή το κόμμα έναντι της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, έντονες αντιδράσεις έχουν προκύψει στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ μετά την απόφαση του κ. Κουβέλη να παραμείνει αμετακίνητος στη στάση του για το θέμα της ΕΡΤ με αρκετούς βουλευτές του κόμματος να τάσσονται ανοικτά υπέρ της παραμονής του κόμματος στην κυβέρνηση.

Το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Μπίστης, αφήνει αιχμές κατά του κ. Κουβέλη χαρακτηρίζοντας «παραλογισμό» τη στάση του. Σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Μπίστης τονίζει: «Λυπάμαι για την στάση της ΔΗΜΑΡ, που βολοδερνει και όποια και αν είναι η τελική της επιλογή (πχ ανοχή) έχασε το τραίνο και το φάντασμα της κατάληξης του Καρατζαφέρη πλανάται πάνω της».

Παράλληλα, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση και να συνδιαμορφώσει την κυβερνητική πολιτική. «Σέβομαι τον Φώτη Κουβέλη και θα παραμείνω στη ΔΗΜΑΡ γιατί είναι δημοκρατικό κόμμα» είπε.

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Λυκούδης απέφυγε να ξεκαθαρίσει την εικόνα, σημείωσε πάντως: «Είναι λογικό ο κόσμος να πιστεύει ότι η ΔΗΜΑΡ είναι εκτός κυβέρνησης». Αναφερόμενος στις αιτίες που οδήγησαν στην κυβερνητική κρίση, σημείωσε: «Είμαστε η Αριστερά της ευθύνης, θέλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε και η Αριστερά της Δημοκρατίας».

Υπάρχει θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης, τόνισε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Γεράσιμος Γεωργάτος. Πρέπει να τεθεί σε νέες βάσεις, να υπάρχει ισοτιμία μεταξύ των εταίρων για να προχωρήσουν δημοκρατικά οι μεταρρυθμίσεις, είπε και πρόσθεσε: «Η τρικομματική κυβέρνηση υφίσταται αυτή τη στιγμή. Πρέπει να επιμείνουμε και να συμμετέχουμε πιο δυναμικά».

Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Ψαριανόςπροσερχόμενος στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής, η στάση του κυρίου Κουβέλη ήταν διαφορετική από αυτή που είχε συμφωνηθεί στα όργανα του κόμματος τις ώρες που προηγήθηκαν της χθεσινοβραδυνής συνεδρίασης των τριών πολιτικών αρχηγών.

«Η κατάληξη της χθεσινής συνάντησης ήταν διαφορετική από τη βάση που είχαμε συμφωνήσει και με την οποία συμφωνούσα κι εγώ» είπε ο κ. Ψαριανός και επανέλαβε ότι ο ίδιος διαφωνεί με τη στάση του κ. Κουβέλη για αποχώρηση από την κυβέρνηση.