Στην έντονη ανησυχία που έχει προκύψει μετά την ρήξη στην τρικομματική κυβέρνηση για την ΕΡΤ αναφέρονται με δημοσιεύματά τους τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, κάνοντας λόγο τόσο στην ορατή απειλή διάσπασης της τρικομματικής όσο και στην παράλληλη πίεση της τρόικας. 

Η κατάρρευση στις συνομιλίες την Πέμπτη, σημειώνει το Reuters, «ρίχνει τη χώρα σε νέα αναταραχή», βλέποντας την συγκυβέρνηση «σε σύγχυση» την ώρα που η ΔΗΜΑΡ συνεδριάζει για να καθορίσει την στάση της. 

Το βρετανικό πρακτορείο αναφέρεται στην κρίσιμη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας πως «ήδη έχουν βγει στην επιφάνεια ρήγματα μέσα στο κόμμα», με βουλευτές να εκφράζουν αποκλίνουσες απόψεις.

Από την πλευρά της, η Wall Street Journal βλέπει την ελληνική κυβέρνηση να υφίσταται «διπλό χτύπημα»: Αφ'ενός, η υπόθεση της ΕΡΤ απειλεί τη συνοχή της και αφ' ετέρου ανακύπτουν αβεβαιότητες για τη χρηματοδότηση του ελληνικού πακέτου.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την απειλή της ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει αντιπροσωπευτική της «βαθύτερης μέχρι τώρα κρίσης στον κυβερνητικό συνασπισμό».

«Η κυβέρνηση στην Αθήνα στο χείλος της κατάρρευσης» επισημαίνει η Deutsche Welle, η οποία στέκεται τόσο στην αναφορά του Φώτη Κουβέλη πως δεν βρέθηκε κοινό έδαφος όσο και σε εκείνη του Ευάγγελου Βενιζέλου πως η κατάσταση είναι δραματική.

Τονίζει, μάλιστα, τις «επισημάνσεις» των δανειστών για την πορεία του προγράμματος, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος Eurogroup κάλεσε σε συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας, μιλώντας για «δύσκολη» κατάσταση.

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα καταρρέει λόγω ΕΡΤ», αναφέρει το BBC ενώ προσθέτει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να συμφωνήσει για την ανάκληση του κλεισίματος της κρατικής τηλεόρασης, ΕΡΤ. Οι φόβοι είναι έντονοι ότι η κυβέρνηση ίσως καταρρεύσει και ολοκληρωτικά».

Ο Economist σημειώνει πως η απόφαση του Σαμαρά να κλείσει τη δημόσια τηλεόραση αν και «φάνηκε καλή ιδέα εκείνη τη στιγμή» οδήγησε σε ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, εκτιμά ωστόσο ότι τελικά η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της παρά τις απώλειες.

«Για μερικές μέρες φαινόταν πως η ελληνική κυβέρνηση ίσως θα καταρρεύσει, αλλά ακόμη απλώς τρίζει. Οι περισσότεροι Έλληνες προτιμούν να παραμείνει ο συνασπισμός και να αποφύγουν πρόωρες εκλογές. Εάν γίνονταν εκλογές, το ΠΑΣΟΚ ίσως δεν συγκέντρωνε το 3% που χρειάζεται για να μπει στην κυβέρνηση και η Δημοκρατική Αριστερά ίσως μείνει χωρίς έδρα.

»Η υπόθεση της EΡΤ κάνει όλο και πιο δύσκολη την ελληνική προσπάθεια να πουλήσει το 'success story' των μεταρρυθμίσεων. Στον ένα χρόνο ζωής της η συγκυβέρνηση τα έχει πάει καλά στους στόχους της όσον αφορά στον προϋπολογισμό. Αν δεν καταφέρει όμως να αναδομήσει τις δημόσιες υπηρεσίες και να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, η υπόθεση διάσωση θα παρεκκλήνει από την πορεία της, φοβάται η τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ».