Ρεπορτάζ : Γιάννης Κοκκινίδης

Με συμφωνίες για εξοπλιστικά προγράμματα στις βαλίτσες του, επέστρεψε στην Αθήνα από το Παρίσι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος. Βέβαια λόγω της κρίσιμης δημοσιονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν προβαίνει σε αγορές αλλά σε ενοικίαση φρεγατών και αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας.

Συγκεκριμένα ο Έλληνας υπουργός κατά τη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Υβ Λε Ντριάν, συζήτησαν όλα τα θέματα διμερούς Αμυντικής και Στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. 

Το ενδιαφέρον βέβαια μονοπώλησε το θέμα της ενοικίασης από την Ελλάδα των δύο φρεγατών τύπου «FREMM», αλλά και η ενοικίαση αεροσκαφών Ναυτικής συνεργασίας τύπου «ATLANTIQUE» από τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Να θυμίσουμε ότι εδώ και χρόνια οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν διαθέτουν αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας που είναι απαραίτητα για τη χώρα ενώ η Τουρκία έχει επάρκεια σε αυτά και ζητά από το ΝΑΤΟ να καλύπτει το κενό αυτό της Ελλάδος(!) στο FIR Αθηνών με το πρόσχημα ότι θαεξυπηρετεί ανάγκες της Συμμαχίας.

Ανάγκες υπάρχουν και σε φρεγάτες καθώς ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού γερνάει , με δεδομένο πάντα την Τουρκική απειλή στο Αιγαίο και ότι η γείτονα χώρα εξοπλίζεται επιχειρώντας να καταστεί μεγάλη δύναμη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Βέβαια, όπως επισημαίνεται και από την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας , οι σχετικές πολιτικές αποφάσεις είχαν ληφθεί στην Αθήνα, σε επίπεδο κορυφής, κατά τη συνάντηση του Γάλλου Προέδρου κ. Φρανσουά Ολάντ με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

«Αποφασίσαμε, μέσα στον Ιούλιο να έρθει στο Παρίσι για επίσημη επίσκεψη -για να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες-  ο Αρχηγός του Ναυτικού, ο Ναύαρχος ο κ. Ευάγγελος Αποστολάκης και παράλληλα να προχωρήσουν οι εργασίες της  Μεικτής  Επιτροπής μεταξύ των δύο Υπουργείων, που θα επιληφθεί αυτών των θεμάτων,  των σχετικών λεπτομερειών αλλά και άλλων θεμάτων διμερούς ενδιαφέροντος» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε το Γάλλο ομόλογο του στο Παρίσι και πρόσθεσε:

«Συμφωνήσαμε να ξαναβρεθούμε πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι όπου πιστεύω ότι ο κ. Λε Ντριάν θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση μου  να έρθει για λίγες ημέρες στην Αθήνα».

Κατά την παραμονή του στη Γαλλική πρωτεύουσα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεναγήθηκε, για αρκετές ώρες, από τους διοργανωτές στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικού και Στρατιωτικού Υλικού στο Λε Μπουρζέ, όπου είχε την ευκαιρία, μεταξύ των άλλων, να επισκεφθεί πολλά περίπτερα εκθετών, όπως της ΕΑΒ αλλά και της εταιρίας DCNS, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή της εταιρίας κ. Πατρίκ Μπουασιέ.