Γράφει ο Νίκος Τριαντάφυλλος

Έως και ανακούφιση αρχίζει να προκαλεί σε γαλάζια στελέχη η μετεξέλιξη της τρικομματικής κυβέρνησης σε δικομματική, καθώς, στην αντίστροφη μέτρηση για την νέα προγραμματική συμφωνία Σαμαρά - Βενιζέλου και τον ανασχηματισμό, κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι πιθανότατα διευκολύνεται σημαντικά το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης.

Άλλωστε, προεξοφλείται ότι αυτή τη φορά η παρουσία του ΠΑΣΟΚ θα είναι και πληθωρική αλλά και πολιτική στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ενώ η πιθανή συμμετοχή του αρχηγού του σε ρόλο Αντιπροέδρου αυξάνει τις ευθύνες του κόμματος για την επιτυχή εφαρμογή του προγραμματικού πλαισίου που θα συμφωνηθεί. 

Από την ώρα που έγινε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται καθ' οιονδήποτε τρόπο να ακολουθήσει ανάλογη στρατηγική με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά αντιθέτως εξουσιοδότησε τον αρχηγό του Ευαγγ. Βενιζέλο να διαβουλευτεί με τον πρωθυπουργό το νέο πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας, η άποψη που αρχίζει να επικρατεί στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι είναι πιθανόν η απρόσμενη χθεσινή εξέλιξη να διευκολύνει τελικά την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος που θα συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών. 

«Η δημόσια τηλεόραση ήταν μόνον η αφορμή. Η κυβέρνηση έχει να περάσει πολλούς δύσκολους κάβους τους επόμενους μήνες» σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, εκτιμώντας ότι ακόμη κι αν είχε υπερβληθεί το εμπόδιο της ΕΡΤ, ήταν θέμα χρόνου να θελήσει να βγει από το κάδρο των κυβερνητικών ευθυνών ο κ. Κουβέλης.

Υπενθυμίζουν, δε, ότι ήδη ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ είχε αποσαφηνίσει ότι διαφωνεί σε μία σειρά από ζητήματα αλλά και μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, όπως πχ το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, η ιδιωτικοποίηση του δικτύου της ΕΥΔΑΠ κα. 

Το εγχείρημα, παρόλα αυτά δεν είναι ανώφελο, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος είναι σαφώς ενισχυμένος μετά την αποχώρηση Κουβέλη -  έχει ήδη αποσαφηνίσει δημόσια ότι θα επιμείνει στην ανάγκη ενός πιο δημοκρατικού προγραμματικού πλαισίου.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι ότι ο  κοινοβουλευτικός αριθμός μειώνεται σημαντικά καθώς τα δύο κόμματα συνολικά έχουν 153 βουλευτές. Πρέπει ωστόσο να θεωρείται δεδομένη η επιστροφή στη ΝΔ των κ.κ Μαρκόπουλου και Σολδάτου, ενώ στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν σε κατά περίπτωση στήριξη κυβερνητικών πρωτοβουλιών από το κόμμα του κ. Α. Λοβέρδου

 Η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης και φυσικά τα πρόσωπα που θα αναλάβουν χαρτοφυλάκια θα συζητηθούν διεξοδικά στη σημερινή, πρώτη τετ α τετ συνάντηση Σαμαρά –Βενιζέλου.

Παρότι ο πρωθυπουργός επιθυμούσε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά το Συνέδριο της ΝΔ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οι αλλαγές επισπεύδονται και αναμένονται το αργότερο έως τη Δευτέρα.