Γράφει ο Πάνος Ρασιάς

Σχετική ηρεμία επήλθε στην κυβέρνηση έπειτα και από την ξαφνική «φουρτούνα» που έφερε η άκαμπτη στάση του Φώτη Κουβέλη στο θέμα της ΕΡΤ την περασμένη Πέμπτη κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχγηγών, που έφερε την απόσυρση των υπουργών της ΔΗΜΑΡ, γεγονός που επισπεύδει τόσο τις διαδικασίες για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, όσο και τη συζήτηση για τον ανασχηματισμό.

Μπορεί οι τελικές ανακοινώσεις να παραπέμπονται για μετά το Σαββατοκύριακο - σύμφωνα και με τις έως τώρα πληροφορίες-, ωστόσο οι διεργασίες στο παρασκήνιο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Αυτό που προέχει σύμφωνα με την Ιπποκράτους είναι να «κλειδώσει» άμεσα το νέο επικαιροποιημένο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας, μία συζήτηση που -υπενθυμίζεται- είχε ανοίξει αρκετά πριν την κυβερνητική κρίση που ξέσπασε με την ανακοίνωση για κλείσιμο της ΕΡΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη,  και στην διάρκεια του τριήμερου θα βρίσκεται στην Αθήνα ώστε εάν χρειαστεί να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και για να καταλήξουν σε συμφωνία στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης.

Ήδη ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να του υποβάλουν προτάσεις ανά τομείς, οι οποίες θα ενσωματωθούν στην πρόταση που παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, -εάν κρίνουμε και από τις δηλώσεις στήριξης του κ. Βενιζέλου στην κυβέρνηση έπειτα από τη σύσκεψη των αρχηγών την Πέμπτη- φαίνεται πως δεν θα είναι δύσκολο να προχωρήσει η νέα προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η οποία θα προηγηθεί και των συζητήσεων για τον ανασχηματισμό.

Σε αυτό το χρονοδιάγραμμα εξάλλου συμφωνεί και η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, παρότι ο πρωθυπουργός αρχικά επιθυμούσε ο ανασχηματισμός να γινόταν μετά το συνέδριο του κόμματος το οποίο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Τι ζητάει ο Βενιζέλος - Τι αντιπροτείνει ο Σαμαράς

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, η ανακοίνωση του οποίου αναμένεται να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει σύμφωνα με πληροφορίες με πολιτικά στελέχη, αλλά και με τεχνοκράτες. Στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι το κόμμα θα πρέπει να έχει διακριτή συμμετοχή, κι έτσι για κάθε τρία κυβερνητικά μέλη της ΝΔ, θα προτείνει ένα από την δική του πλευρά. Εάν π.χ η επόμενη κυβέρνηση συγκροτείται απο 45 μέλη τότε το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να συμμετάσχει με 15 δικούς του.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλει το ΠΑΣΟΚ να έχει ενεργό ρόλο στα λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης) ενώ από την άλλη πλευρά ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να αντιπροτείνει τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης ίσως και το  Διοικητικής Μεταρρύθμισης που μένει «ορφανό» μετά την αποχώρηση Μανιτάκη.

Το σκεπτικό του Μεγάρου Μαξίμου βασίζεται στο ότι τα παραγωγικά υπουργεία εδώ και ένα χρόνο έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τους δανειστές και μια ενδεχόμενη αλλαγή στις ηγεσίες τους δεν θα απέφερε θετικό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιθανότατα να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα προτείνει να υπουργοποιηθούν οι κ.κ. Μανιάτης, Κουκουλόπουλος, Χρυσοχοϊδης, Κεδίκογλου, Χριστοφιλοπούλου, Γεννηματά και Κωνσταντινόπουλος, ενώ θα επιχειρήσει να διατηρήσει τους κκ Τσαυτάρη και Κούρκουλα, ενώ αναμένεται να κάνει και άνοιγμα στους Παπανδρεϊκούς, Παπουτσή, Ρέππα και Καρχιμάκη.