current views are: 1

22 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση06:00

Πώς φτάσαμε στην δικομματική κυβέρνηση

Πέμπτη 20 Ιουνίου 7.15  το απόγευμα. Ο πρωθυπουργός επιστρέφει από τη Βιέννη έχοντας στις αποσκευές του την ξεκάθαρη στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ και μπροστά του μια σύσκεψη με τους κυβερνητικούς εταίρους που φαίνεται ότι θα είναι η πιο ήπια και η πιο εύκολη των τελευταίων ημερών. 

Δημοσίευση 06:00’
αρθρο-newpost

Πέμπτη 20 Ιουνίου 7.15  το απόγευμα. Ο πρωθυπουργός επιστρέφει από τη Βιέννη έχοντας στις αποσκευές του την ξεκάθαρη στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ και μπροστά του μια σύσκεψη με τους κυβερνητικούς εταίρους που φαίνεται ότι θα είναι η πιο ήπια και η πιο εύκολη των τελευταίων ημερών. 

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Πέμπτη 20 Ιουνίου 7.15  το απόγευμα. Ο πρωθυπουργός επιστρέφει από τη Βιέννη έχοντας στις αποσκευές του την ξεκάθαρη στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ και μπροστά του μια σύσκεψη με τους κυβερνητικούς εταίρους που φαίνεται ότι θα είναι η πιο ήπια και η πιο εύκολη των τελευταίων ημερών. 

Το γενικό πλαίσιο συμφωνίας έχει ήδη καθοριστεί από την προηγούμενη μέρα και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν συμφωνήσει σε τρία σημαντικά σημεία.  Η ΕΡΤ δεν υπάρχει πια. Το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει τη διαχείριση της μεταβατικής λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Η πλειοψηφία των πρώην εργαζόμενων στην ΕΡΤ θα επαναπροσληφθούν στο νέο μεταβατικό σχήμα. 

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται καθ’ οδόν για το Μέγαρο Μαξίμου όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος του τηλεφωνεί και τον προϊδεάζει για τη στάση του Φώτη Κουβέλη. Λίγη ώρα αργότερα Βενιζέλος και Κουβέλης περνούν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. Η φαινομενικά πιο ανώδυνη σύσκεψη παρουσιάζει εμπλοκή και μετατρέπεται σε θρίλερ. 

«Φώτη μένεις ή φεύγεις;»

Ο Φώτης Κουβέλης ισχυρίζεται πως δεν μπορεί να αποδεχθεί τελικά την κατ’αρχήν συμφωνία καθώς δέχεται πιέσεις από τους βουλευτές και τα στελέχη του. Οι στιγμές που ακολουθούν στο γραφείο όπου διεξάγεται η σύσκεψη είναι δραματικές. «Μα άλλα λέγαμε χθες… Σήμερα είσαι σε άλλο κλίμα…» λέει ο Αντώνης Σαμαράς στον Φώτη Κουβέλη ενώ ο κ. Βενιζέλος ρωτάει τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ  «Φώτη, μένεις ή φεύγεις;». Ο Φώτης Κουβέλης ζητάει να βγει λίγο έξω για να συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα και φαίνεται πως πλέον έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις. Η ρήξη έχει επέλθει. 

Λίγο αργότερα αναχωρούν και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί για τα κομματικά τους γραφεία προκειμένου να ενημερώσουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες για τις εξελίξεις ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου συγκαλείται έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. 

Η νύχτα προβλέπεται μακρά και ιδιαίτερα κρίσιμη…Η ΔΗΜΑΡ κατεβαίνει από το τρένο

Ο κ. Κουβέλης πριν τη σύσκεψη με τους υπουργούς του κάνει επίσημες δηλώσεις στην Αγίου Κωνσταντίνου, ενδεικτικό πως έχει πάρει τις αποφάσεις του τις οποίες θα ανακοινώσει στους βουλευτές του. Δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα αλλά δημοκρατικής συμφωνίας, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. 

Ο πολιτικός κόσμος της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού καθώς η πλειοψηφία  εκτιμά πως το σενάριο των πρόωρων εκλογών θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα. Το ίδιο μήνυμα στέλνουν ταυτόχρονα και οι ευρωπαίοι εταίροι που απειλούν ακόμη και με διακοπή της χρηματοδότησης σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Το μήνυμα του Ευάγγελου Βενιζέλου από την Ιπποκράτους αν και δραματικό  ηρεμεί κάπως την κατάσταση καθώς διαφαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση και μάλιστα θα συμμετέχει ενεργά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνει έκκληση στη ΔΗΜΑΡ να μην άρει τη στήριξή της ωστόσο ξεκαθαρίζει ο ίδιος πως «ο κόσμος δεν θέλει εκλογές».

Την Παρασκευή ξημερώνει… ανασχηματισμός

Όσο περνάει η ώρα τόσο το τοπίο ξεκαθαρίζει. Ακόμα και αν η ΔΗΜΑΡ αποχωρήσει οριστικά από το κυβερνητικό όχημα, αυτό θα συνεχίσει να «κινείται» με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε η κοινοβουλευτική τους δύναμη είναι 153 βουλευτές ενώ αρκετοί από τους ανεξάρτητους θεωρούνται σίγουροι για στήριξη της κυβέρνησης όταν αυτό χρειαστεί. Ανάμεσά τους ο κ. Λοβέρδος ο οποίος σε ιδιαίτερα έντονο τόνο κάνει λόγο για «ώρα εθνικής ευθύνης» και δεν αποκλείει την στήριξη της κυβέρνησης. 

Λίγη ώρα αργότερα το ίδιο μήνυμα εκπέμπει και το Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς να αποχωρούν και οι δηλώσεις τους να συνοψίζονται στην φράση: «Συνεχίζουμε στο δρόμο της ευθύνης». Η καταιγίδα έχει κοπάσει. Μπορεί στις 2 το πρωί να μην έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν η ΔΗΜΑΡ θα αποσυρθεί από την κυβέρνηση οι άλλοι δύο εταίροι όμως έχουν εξασφαλίσει την κυβερνητική συνοχή. 

Στη ΔΗΜΑΡ μαζεύουν κούτες… στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν το κρίσιμο τηλέφωνο

Περίπου 12 ώρες αργότερα και έπειτα από μια τρίωρη συνεδρίαση βουλευτών και στελεχών της ΔΗΜΑΡ η Αγίου Κωνσταντίνου κάνει δεκτή κατά πλειοψηφία την πρόταση του Φώτη Κουβέλη να αποσύρει τους υπουργούς, οι οποίοι σπεύδουν να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους στον Πρωθυπουργό και να μαζέψουν τα πράγματά τους από τα υπουργεία τους. Στη ΔΗΜΑΡ πάντως λένε  θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κυρίως αυτές που αποτελούν ευρωπαϊκές δεσμεύσεις. 

Και στην Αγίου Κωνσταντίνου όμως έχει ξεσπάσει μίνι-κρίση καθώς κάποιοι εκτιμούν πως η ΕΡΤ ήταν η αφορμή που έψαχνε ο Φώτης Κουβέλης για να κατέβει από το τρένο, αφού το γυαλί είχε ράγισε καιρό τώρα αλλά το σημαντικότερο υπήρχε έντονος προβληματισμός για τη στάση του κόμματος από τον Σεπτέμβριο όταν τα νέα μέτρα θα φάνταζαν σχεδόν μονόδρομος. 

Την ίδια ώρα στο «απέναντι» πλέον στρατόπεδο οι επαφές και οι διαβουλεύσεις έχουν πάρει φωτιά. Αφού ξεπεράστηκε ο κρισιμότερος σκόπελος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «τρέχουν» τόσο για να επαναπροσδιορίσουν και να επικαιροποιήσουν την προγραμματική συμφωνία όσο και να καταλήξουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα στο οποίο θα συμμετέχουν σε μια αναλογία 3 προς 1 και βουλευτές και στελέχη της Ιπποκράτους.   

 


σχετικα αρθρα