Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος
 

Αυστηρές συστάσεις και ανακούφιση για την κατάληξη της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα περιλαμβάνει το διεθνές κλίμα για τη χώρα μας, με τα μεγαλύτερα ΜΜΕ πάντως, να υπογραμμίζουν τις εύθραυστες ισορροπίες που θα επικρατήσουν από εδώ και πέρα με αποδυναμωμένη την κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μετά τις ευθείες απειλές των δανειστών, και κυρίως του ΔΝΤ, για διακοπή της χρηματοδότησης σε ενδεχόμενη προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, ικανοποίηση σημειώθηκε για την επιβίωση της κυβέρνησης παρά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ.

Μετά το «θρίλερ» της Πέμπτης στην Αθήνα, που μεταφέρθηκε από την Αθήνα και στο Λουξεμβούργο, στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα την Παρασκευή. Το Eurogroup και οι ευρωπαίοι εταίροι ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα για τις εξελίξεις και δήλωναν ικανοποιημένοι από την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο θέμα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων αλλά και από τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος χθες είχε κάνει λόγο για «ιδιαίτερα πολύπλοκη κατάσταση» στην Ελλάδα. Η γερμανική, κυβέρνηση, πάντως, διά του αναπληρωτή εκπροσώπου της καγκελαρίας, Γκέοργκ Στράιτερ -ακολουθώντας παρόμοια δήλωση του ΔΝΤ την Πέμπτη- τόνισε ότι «ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα είναι υπόθεση της Ελλάδας» αφού το Βερολίνο δεν αναμιγνύεται σε επιμέρους ζητήματα.

Φυσικά, δεν έλειψαν και οι συστάσεις όπως αυτές του Όλι Ρεν, ο οποίος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα την κρίση και να εστιάσει στην εφαρμογή των όρων του προγράμματος. Απευθύνω έκκληση στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό να εστιάσουν στην πολιτική και όχι στις «επιμέρους πολιτικές τακτικές» σημείωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος.

Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μια ημέρα αργότερα από το δημοσίευμα των Financial Times το οποίο αποκάλυπτε τον προβληματισμό του για ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα, εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, μέσω του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του, Ντέιβιντ Λίπτον. 

Φυσικά, η κοινοβουλευτική ισχύς της κυβέρνησης αποδυναμώθηκε σημαντικά με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και σε αυτό γίνεται μνεία από τα διεθνή ΜΜΕ ως προάγγελος μελλοντικών κρίσεων

Το πρακτορείο Reuters έκανε χθες βράδυ αναλυτική αναφορά στις εξελίξεις καθώς και αναλυτικούς υπολογισμούς για τις ισορροπίες στο κοινοβούλιο. Το πρακτορείο επισημαίνει ότι εξαιτίας του χρηματοδοτικού κενού είναι πολύ πιθανό να ζητηθούν από Ε.Ε. και ΔΝΤ νέα μέτρα. 

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναφέρεται και η εκτενέστατη αναφορά της ιστοσελίδας του γερμανικού περιοδικού Spiegel που επισημαίνει ότι το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, θα φλέρταρε με την καταστροφή εξαιτίας του νέου κύματος μέτρων και των επαχθών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να προωθηθούν τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα.