Ρεπορτάζ: Γιάννης Κοκκινίδης

Στο στόχαστρο της Γερμανικής Καγκελαρίας μπήκε η Ελληνική κρατική Αμυντική Βιομηχανία προκειμένου να υπάρξουν πολλαπλά κέρδη και για τις δύο χώρες.  Άμεσος σκοπός του Βερολίνου είναι να μεθοδευτεί άμεσα η συνεργασία μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδος προκειμένου να υπάρξει από κοινού διείσδυση στη Μέση Ανατολή καθώς είναι μία πολλά υποσχόμενη αγορά.  


Το έντονο ενδιαφέρον της Καγκελαρίας εκδηλώθηκε κατά το ταξίδι του Έλληνα υπουργού Άμυνας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλου στο Παρίσι  όπου βρέθηκε μετά από επίσημη πρόσκληση του Γάλλου ομόλογό του για  συνομιλίες σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και για  να επισκεφθεί τη Διεθνή Έκθεση Αμυντικού και Στρατιωτικού Υλικού στο Λε Μπουρζέ.


Πέρα από τις συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας Ζαν Υβ Λε Ντριάν , ο Έλληνας υπουργός είχε συνάντηση και με τον Γερμανό Αντικαγκελάριο, Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Φίλιπ Ρέσλερ που βρέθηκε και αυτός  στο Παρίσι προκειμένου  να επισκεφθεί τη διεθνή έκθεση Αμυντικού και Στρατιωτικού Υλικού στο Λε Μπουρζέ.  


Το απρόσμενο ήταν ότι ο κ. Ρέσλερ αν και υπουργός Οικονομικών έδειξε ότι είναι πολύ καλά ενημερωμένος  στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται διεθνώς στην αμυντική αγορά , που υπάρχει ζήτηση , σε τι υλικά και ποιες είναι οι δυνατότητες της Ελληνικής κρατικής Αμυντικής  Βιομηχανίας. Μπορεί ο κ. Ρέσλερ να μην είναι και τόσο συμπαθής στη χώρα μας καθώς κατά καιρούς έχει προβεί σε ανθελληνικές δηλώσεις ωστόσο η ύπαρξη κοινού συμφέροντος μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα.


Να σημειωθεί ότι τα Ελληνικά Αμυντικά  Συστήματα διαθέτουν γραμμές παραγωγής για συμβατικά πυρομαχικά τα οποία και ενδιαφέρουν τη Μέση Ανατολή καθώς σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν εκσυγχρονίσει οι γραμμές παραγωγής πυρομαχικών και δεν μπορούν να κατασκευάσουν αυτά που έχουν ζήτηση στην παρούσα φάση. Αποτελεί μία επιπλέον ευκαιρία για τα κρατικά ΕΑΣ τα οποία είναι πολλά υποσχόμενα και μπορούν με την κατάλληλη διαχείρισή τους να αποφέρουν πολλαπλά κέρδη στην Ελλάδα χωρίς να ξεπουληθούν.

Κάτι βέβαια που δικαιώνει και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο που είχε προβάλλει έντονες αντιρρήσεις  για την ιδιωτικοποίηση τους καθώς θα αποτελεί στρατηγικό λάθος με πολλαπλές συνέπειες για τη χώρα μας. Γεγονός βέβαια που βρήκε και υποστηριχτές στο θέμα αυτό και το μέγαρο Μαξίμου.


Ο κ. Παναγιωτόπουλος και ο Ρέσλερ  συζήτησαν επίσης  και για την προοπτική και άλλων συνεργασιών που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα.


Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα με τις υποδομές που διαθέτει σε Ναυπηγία και στην Αμυντική Βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό εταίρο της Στρατιωτικής Βιομηχανίας της Γερμανίας και κοινές εξαγωγές προϊόντων με υψηλή Εθνική Προστιθέμενη Αξία προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

TAGS