«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αναζητούν μια νέα προγραμματική συμφωνία και ένα νέο κυβερνητικό σχήμα που θα κλιμακώσει την ακραία μνημονιακή πολιτική της λιτότητας και του αυταρχισμού», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω των διεργασιών για το μέλλον της κυβέρνησης και τον ανασχηματισμό.

«Όσο μεγαλώνει η κοινωνική τους απομόνωση και η πολιτική τους απαξίωση, όσο γίνονται πιο ξεκάθαρα τα αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής, τόσο φαίνονται πιο αποφασισμένοι να διαλύσουν κάθε κοινωνικό δικαίωμα και κάθε δημόσιο αγαθό», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «τα σχέδιά τους για τη διάλυση της ΕΡΤ, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». «Έκαναν σε όλους ξεκάθαρο ότι ο αγώνας ενάντια στη λιτότητα είναι αλληλένδετος με αυτόν της υπεράσπισης της δημοκρατίας»,  συνεχίζει η Κουμουνδούρου.

«Η κυβέρνηση καταρρέει υπό το βάρος της αποτυχία του μνημονίου, αλλά και κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα και τις προσδοκίες της πλειοψηφίας της κοινωνίας για μια ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.βΓι' αυτό και στο δίλημμα μνημόνιο ή δημοκρατία δεν υπάρχουν αλά καρτ απαντήσεις. Η αποδοχή ή η απόρριψη της μνημονιακής πολιτικής δεν γίνεται "κατά περίπτωση"», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ακόμη ότι «η ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας και η χάραξη μιας νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους περνά μέσα από την συνολική απόρριψη του μνημονίου».

«Αυτή είναι και η απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση, με όρθια την κοινωνία και τους εργαζομένους της και έτσι συγκροτείται το νικηφόρο πλαίσιο ανατροπής της κυβέρνησης, σε πλήρη αντιστοίχηση με τη βούληση του ελληνικού λαού», καταλήγει.