Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Η κλεψύδρα του χρόνου μετράει αντίστροφα για τον πρώτο μεταπολιτευτικά ανασχηματισμό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κάποτε κάποια κορυφαία στελέχη, όπως π.χ. ο Θ. Πάγκαλος μιλούσαν για τον μεγάλο συνασπισμό, αλλά με πολλά χρόνια καθυστέρηση, αυτό γίνεται πραγματικότητα.
 
Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συναποφασίζουν σήμερα για το νέο κυβερνητικό σχήμα και το παρασκήνιο οργιάζει. Και από τη μια και από την άλλη πλευρά διακινούνται ονόματα, που κανείς δεν ξέρει εάν και πόσο είναι αληθή.
 
Για μια ακόμη φορά, παραμονές ενός ανασχηματισμού, που όμως αυτή την φορά τον γνωρίζουν, καθώς είναι ζήτημα δυο ή τριών εικοσιτετραώρων να τον πληροφορηθούμε και επίσημα, γίνει ένα απίστευτο πάρτι με τους επίδοξους υπουργούς.
 
Το εγχείρημα είναι δύσκολο και οι ισορροπίες που θα πρέπει να τηρηθούν πολλές, αλλά παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν για τις καραμπόλες, ορισμένα πράγματα δεν θα αλλάξουν.
 
Δεν θα αλλάξει π.χ. το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο θεωρείται από τον Πρωθυπουργό αποτελεσματικό και συνεκτικό δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον κ.Βενιζέλο που δεν θέλει να βλέπει τον κ. Στουρνάρα. Το πρόβλημα είναι και η απουσία στελέχους από το ΠΑΣΟΚ που αναζητεί μεγαλύτερη συμμετοχή στον σχεδιασμό και στην ενημέρωση επί των κυβερνητικών αποφάσεων. Για τον λόγο αυτόν θεωρείται πολύ πιθανόν να προστεθεί στο σχήμα του υπουργείου Οικονομικών μία ακόμη θέση αναπληρωτή υπουργού ή υφυπουργού, για την οποία επικρατέστερος φέρεται ο Φ. Σαχινίδης, αν και ίδιος θέλει να παραμείνει στην Κ.Ο. και στο κόμμα. Αμετακίνητοι οι Χρήστος Σταϊκούρας και Γιώργος Μαυραγάνης.
 
Δύσκολα θα αλλάξει κάτι και στο υπουργείο Ανάπτυξης, αν και συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιμένουν ότι το υπουργείο-κτήνος που δημιουργήθηκε από τη συνένωση του Ανάπτυξης με το Υποδομών έχει δημιουργήσει ένα δυσκίνητο σχήμα με αμέτρητες αρμοδιότητες που δεν μπορεί να εποπτεύσει οποιοσδήποτε υπουργός.  Γι’ αυτό και θα σπάσει πιθανότατα με τον  Κωστή Χατζηδάκη να αναλαμβάνει τον τομέα των Μεταφορών και θα έχει την εποπτεία των δημοσίων έργων και των αυτοκινητόδρομων.

Σημαντική θέση θα έχει και στη νέα κυβέρνηση ο υπουργός  Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ αμετακίνητοι θεωρούνται οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας και Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ενώ πολλές πιθανότητες να βρεθούν εκτός έχουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Εθνικής Αμυνας,  Ευριπίδης Στυλιανίδης και Πάνος Παναγιωτόπουλος. Πολλά ακούγονται σχετικά με το τι θα γίνει με τον  υπουργό Εξωτερικών, καθώς εάν γίνει αντιπρόεδρος ο Βαγγέλης Βενιζέλος, πολλοί υποστηρίζουν ότι  θα αναλάβει πιθανότερα και το συγκεκριμένο υπουργείο. Ένα απο τα πιθανότερα σενάρια είναι τελικά το ΠΑΣΟΚ να πάρει το υπουργείο Αμυνας και εάν μείνει ο Π. Παναγιωτόπουλος στην κυβέρνηση, μάλλον θα μετακινηθεί στο υπουργείο Εργασίας.
 
Στην κόψη του ξυραφιού είναι ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ενώ θα φύγουν από το υπουργείο Υγείας ο υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο αναπληρωτής Μάριος Σαλμάς.  
 
Σταθερός στη θέση του θα μείνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης, που αποτελεί επιλογή του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα παραμείνει στη θέση του και ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος, αν και το υπουργείο πιθανότατα θα παραμείνει στον έλεγχο του ΠΑΣΟΚ με επικρατέστερο να το αναλάβει τον γραμματέα τής ΚΟ του κινήματος Γιάννη Μανιάτη.
 
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διεκδικεί η ΝΔ με πιθανό υπουργό τον  αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου. Στο υπουργείο Υγείας θα αξιοποιηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στην κυβέρνηση θα επιστρέψει στο υπουργείο Ναυτιλίας, ο Άδωνις Γεωργιάδη.
 
Όπως όλα δείχνουν, από το ΠΑΣΟΚ θα υποδειχθούν για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση νεότερα πολιτικά στελέχη όπως η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου και οι Θάνος Μωραΐτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Συμεών Κεδίκογλου και Χρήστος Γκόγκας, αλλά και παλαιά όπως η Φώφη Γεννηματά, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, είναι η επιθυμία και του Πρωθυπουργού.