Γράφουν Πάνος Ρασσιάς και Νίκος Τριαντάφυλλος

Πιθανότατα για αύριο οριστικοποιείται η τετ α τετ συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για την αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η οποία θα έχει στην αιχμή της την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης έτσι ώστε να ανακοπεί η υφεσιακή πορεία της οικονομίας αλλά και τα νέα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν το υπουργικό σύμβούλιο.

Οι δύο αρχηγοί βρίσκονται σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ οι στενοί τους συνεργάτες διαβουλεύονται για τις λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας. Πιθανή είναι και μία συνάντηση σήμερα, η οποία, όμως, εάν πραγματοποιηθεί θα είναι μακριά από τις κάμερες.

Στην αιχμή των συζητήσεων των δύο επιτελείων βρίσκονται πρωτοβουλίες και δράσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η αναζήτηση αναπτυξιακών διεξόδων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο που θα συνυπογραφεί από τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο θα γίνεται εκτενής αναφορά σε κρίσιμα αλλά και ακανθώδη ζητήματα, όπως ο αντιρατσιστικός νόμος και η μεταναστευτική πολιτική, η καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, η νέα φορολογική πολιτική, η πάταξη της διαφθοράς κα.

Η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι συνεχής, με τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη να βρίσκεται σε επαφή με το επιτελείο του κ. Βενιζέλου στην Ιπποκράτους και τα δύο κόμματα να επεξεργάζονται τα προσχέδια της προγραμματικής συμφωνίας.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ευελπιστούν ότι το αργότερο την Τρίτη, θα έχει οριστικοποιηθεί το κείμενο και θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις Σαμαρά-Βενιζέλου. Τότε, πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να γίνει νωρίτερα, δηλαδή αύριο, ή αργότερα.

Έχοντας… καεί στο χυλό, τα επιτελεία των δύο κομμάτων κρατούν ερμητικά κλειστά τα στόματα σε σχέση με τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Περίπου προεξοφλείται, ωστόσο, η συμμετοχή του κ. Βενιζέλου, είτε  σε ρόλο αντιπροέδρου της κυβέρνησης είτε σε θέση  υπουργού. Αν επιβεβαιωθεί, τότε θα δημιουργηθούν αρκετές καραμπόλες μεταξύ των γαλάζιων στελεχών.

Χωρίς να το παραδέχονται, στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν σε πληθωρική παρουσία νέων στελεχών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, καθώς κάτι τέτοιο θα διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ γαλάζιων και πράσινων στελεχών και δεν θα πυροδοτήσει εντάσεις που θα προέρχονται από το κυβερνητικό παρελθόν ορισμένων εξ αυτών.

Σύμφωνα με τελευταία δεδομένα, ειλημμένη είναι η απόφαση για το «σπάσιμο» των δύο υπερ-υπουργείων, Ανάπτυξης και Παιδείας από τα οποία θα προκύψουν τέσσερα: Ανάπτυξης, Υποδομών, Παιδείας και Πολιτισμού.

Στόχος των επαφών είναι να σταλεί τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό ένα μήνυμα ενότητας και πολιτικής σταθερότητας μεταξύ των δυο εταίρων, ώστε η χώρα να μην μπει σε νέες περιπέτειες, έπειτα απο την τορπίλη της ΔΗΜΑΡ στα θεμέλια της τρικομματικής.

Άλλωστε τα ζητήματα που εχει ανοικτά η Ελλάδα στη συζήτηση με τους δανειστές μας είναι πολλα και κρίσιμα, ενώ εκτιμάται οτι ο ανασχηματισμός δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στις οποίες υπήρχαν αρκετά προβλήματα απο την πλευρά κάποιων υπουργών μέχρι σήμερα.