Για το κομματικό «βαθύ» κράτος και για τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα αναφέρεται σε άρθρο του ο πρώην αντιπρόεδρος Θεόδωρος Πάγκαλος, προσθέτοντας ότι εάν η κυβέρνηση δεν στηρίξει τις απολύσεις υπαλλήλων στο Δημόσιο, τότε «προφανώς δεν έχει μέλλον».

Ο πρώην υπουργός, σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρεται στο θέμα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, ασκώντας σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ για τις αντιδράσεις τους και αναφέρει: 

«Υποθέτω ότι δεν έχουν επιλέξει την εναλλακτική λύση των περαιτέρω μειώσεων των εισοδημάτων και των συντάξεων στον δημόσιο τομέα. Ελπίζω επίσης ότι το πρόγραμμα τους δεν είναι να παραμείνουν οι δαπάνες αυτές σε αυξητική πορεία. Τότε τι στο καλό προτείνουν;».

Και πρόσθεσε: «Να πάμε σε εκλογές όπου ο Σαμαράς θα έχει δυσφημιστεί ως ανάλγητος δεξιός και θα έχει εκχωρήσει τμήματα της εκλογικής επιρροής που διέθετε στους συμμάχους του, ώστε το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ να παίξουν έναν με δύο πόντους στην άνοδο, κάπου μεταξύ 4% και 6% και να διαιωνιστούν για άλλη μια τετραετία;».

Ταυτόχρονα, ο κ. Πάγκαλος υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και να απολυθούν «ανίκανοι, ακατάλληλοι και χωρίς προοπτική υπάλληλοι οι οποίοι προσελήφθησαν ως κομματική πελατεία», ενώ επισημαίνει ότι εάν αυτός ο στόχος δεν εκφραστεί πλειψηφικά από ένα ή περισσότερα κόμματα που τον έχουν πιστέψει και τον υπηρετούν, «τότε η κυβέρνηση αυτή δεν έχει κανένα μέλλον».