current views are: 1

24 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση09:54

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου για τον ανασχηματισμό

Την οριστικοποίηση των τελευταίων λεπτομερειών γύρω από το νέο κυβερνητικό σχήμα και το πλαίσιο της νέας προγραμματικής συμφωνίας συζητούν αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος θα προβεί σε δηλώσεις από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους.

Δημοσίευση 09:54’
αρθρο-newpost

Την οριστικοποίηση των τελευταίων λεπτομερειών γύρω από το νέο κυβερνητικό σχήμα και το πλαίσιο της νέας προγραμματικής συμφωνίας συζητούν αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος θα προβεί σε δηλώσεις από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους.

Την οριστικοποίηση των τελευταίων λεπτομερειών γύρω από το νέο κυβερνητικό σχήμα και το πλαίσιο της νέας προγραμματικής συμφωνίας συζητούν αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος θα προβεί σε δηλώσεις από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκαν πυρετώδεις διεργασίες στα επιτελεία του Μαξίμου και της Ιπποκράτους. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνεχείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες.

Την ίδια ώρα, σύσκεψη υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της Ιπποκράτους, όπου συζητήθηκαν οι προτεραιότητες που θέτει το ΠΑΣΟΚ ενόψει του σχηματισμού της νέας, δικομματικής, κυβέρνησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τα υπουργεία στα οποία θα τοποθετηθούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ούτε ονόματα στελεχών.

Μετά τη σημερινή συνάντηση, αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για το πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης, που αφορά στην «επαναθεμελίωσή» της, όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, στη νέα προγραμματική συμφωνία, αλλά και στη λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων.

Στόχος είναι η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας να γίνει με σαφή τρόπο, που θα διευκολύνει ώστε να υπάρξει μια στέρεη κοινοβουλευτική συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επιμείνει στην προώθηση όλων των θεμάτων που είχε θέσει κατά τη διάρκεια λειτουργίας της τρικομματικής κυβέρνησης, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα κοινωνικού κράτους. Έχουν ήδη επιλεγεί τα ειδικότερα θέματα, πάνω στα οποία θα εργαστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες στελέχη του κινήματος.

Το πρώτο θέμα είναι οι σχέσεις με τους εταίρους και η βιωσιμότητα του χρέους, ενώ, το ΠΑΣΟΚ, θα επιμείνει και στο ότι δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα.

Τα άλλα θέματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ είναι:

– Προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης τόσο ειδικά όσο και γενικά,

– Ιδιωτικοποιήσεις- αποκρατικοποιήσεις,

– Διοικητική μεταρρύθμιση,

– Υγεία- ΕΟΠΥΥ,

– Ανεργία, ασφαλιστικά, πρόνοια, κοινωνική συνοχή,

– Θέματα λειτουργίας των θεσμών, πολιτικό σύστημα (πολιτικό χρήμα, εκλογικός νόμος κλπ) και αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις ώρες συζητούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες, προκειμένου να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης εντός της ημέρας, ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης. 

Σε κάθε περίπτωση, η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ αμέσως μετά θα συνεδριάσει το νέο σχήμα υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή.  Ο Αντώνης Σαμαρά αναμένεται εξάλλου να αναχωρήσει την Τετάρτη για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.


σχετικα αρθρα