Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Αντιμέτωπη με τον σκόπελο της τρόικας θα είναι το επόμενο δεκαπενθήμερο η νέα κυβέρνηση. Το νέο επιτελείο μέχρι τις αρχές του Ιουλίου θα πρέπει να φέρει εις πέρας όλες τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς απέναντι στους δανειστές, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 8,1 δισ. ευρώ. 

Το έργο εκτιμάται ως ιδιαίτερα δύσκολο καθώς οι εκκρεμότητες είναι πολλές, με τον δημόσιο τομέα να αποτελεί για ακόμη μια φορά το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων. Η τρόικα, επιμένει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων ζητώντας μάλιστα να περιληφθεί στις προαπαιτούμενες δράσεις η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, έως τα μέσα Ιουλίου. Η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να παρουσιάσει λίστα ονομάτων έως το τέλος Ιουνίου, όμως μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστα, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει θέσει σε διαθεσιμότητα άλλους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους. 

Την ίδια ώρα η μαύρη τρύπα στον ΕΟΠΥΥ δημιουργεί δημοσιονομικό κενό 600 εκατ. ευρώ με τους τροϊκανούς να ζητούν να «κλείσει» άμεσα, αν και από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. 

Η νέα κυβέρνηση επίσης θα πρέπει να αναθεωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, δεδομένου ότι ο στόχος για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ εφέτος δεν πρόκειται να καλυφθεί μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ. Σε αυτόν τον τομέα, ωστόσο, η τροϊκανοί δείχνουν μεγαλύτερη ευελιξία καθώς εκτιμούν ότι για το ναυάγιο της ΔΕΠΑ δεν ευθύνεται η ελληνική πλευρά. 

Τέλος, στον τομέα των ακινήτων η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει την τρόικα ότι το σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων θα φέρει στο ταμείο του κράτους τα εκτιμώμενα έσοδα,  γεγονός για το οποίο η τελευταία διατηρεί μεγάλες επιφυλάξεις.