Σε αναδίπλωση και επιχείρηση ενημέρωσης προχώρησε σήμερα η στρατιωτική ηγεσία, μετά και το “άδειασμα” του προϊσταμένου υφυπουργού, κ. Μπεγλίτη, οποίος -ούτε λίγο, ούτε πολύ- δήλωσε άγνοια για την άσκηση που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, αφού το σενάριο της οποίας ήθελε τους στρατιωτικούς μας να επιτίθενται σε διαδηλωτές.

Σε ανταπόκριση του “Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων”, τα στοιχεία του οποίου αποδίδονται σε στρατιωτικούς κύκλους, αναφέρεται ότι “"Επιχειρήσεις εκκένωσης πλήθους", "αποτροπή σύγκρουσης", όπως και "διαχωρισμός αντιμαχόμενων μερών" είναι μεταξύ των αποστολών της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας που δραστηριοποιείται σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αυτό το χαρακτήρα είχε η άσκηση "Καλλίμαχος", η οποία διεξήχθη την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011, στο στρατόπεδο "Κορομηλά", στην Αργυρούπολη του Δήμου Κιλκίς”.

Από τα στοιχεία του δημοσιεύματος προκύπτει επίσης ότι “η σχετική δραστηριότητα αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της εκπαίδευσης του προσωπικού της Ταξιαρχίας, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αποστολή του σε περίπτωση ενεργοποίησης του Σχηματισμού Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης HELBROC 4. Ο Σχηματισμός αυτός -σύμφωνα με αξιόπιστες στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα- “θα τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011  και στο σχεδιασμό αυτό συμμετέχουν Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρος, και η χώρα μας θεωρείται κατά τη σχετική ορολογία "κράτος-πλαίσιο”.

Στη συνέχεια οι ...πηγές δίνουν λεπτομερείς πληροφορίες για τη δημιουργία του και την οργάνωση του Σχηματισμού Μάχης της ΕΕ, αλλά και τις αποστολές της στο πλαίσιο των Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται: Πρόληψη Κρίσης (Conflict Prevention),  Διαχωρισμός Αντιμαχομένων,  Σταθεροποίηση, Ανοικοδόμηση και Παροχή Στρατιωτικών Συμβουλών σε Τρίτες Χώρες (Stabilization, Reconstruction and Military Advice to Third Countries), Επιχειρήσεις Εκκένωσης (Evacuation Operations) και  Παροχή Βοήθειας σε Ανθρωπιστικές Επιχειρήσεις (Assistance to Humanitarian Operations).

Το δημοσίευμα ολοκληρώνεται με το ιστορικό της δημιουργίας της ευρωπαϊκής αυτής στρατιωτικής δύναμης και τις επιδιώξεις της, αλλά και το ιστορικό της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας.

Από τα στοιχεία αυτά, κανένα δεν αποκλείει τη χρησιμοποίηση του Σχηματισμού Μάχης και στην Ελλάδα εναντίον διαδηλωτών, ενώ η αναφορά στα κράτη-πλαίσιο παραπέμπει ευθέως σε αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών στα οποία εμπλέκονται και πάλι πολίτες και που πιθανώς να κληθούν να αντιμετωπίσουν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κύπρος. Δηλαδή, μαζική εισβολή οικονομικών προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Στο θέμα επανήλθε -για δεύτερη φορά σήμερα- ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Μπεγλίτης, τονίζοντας σε δήλωσή του τα εξής: «Οι κάθε είδους κοινοβουλευτικές ή δημοσιογραφικές αναφορές σε δήθεν ασκήσεις "εσωτερικής καταστολής" είναι εντελώς ανεύθυνες και ατυχείς και προσβάλλουν το δημοκρατικό ήθος των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εξάσκηση της ικανότητας των μονάδων μας, που μετέχουν σε μεγάλο αριθμό διεθνών αποστολών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να αντιμετωπίσουν διάφορες καταστάσεις κρίσης κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, είναι ζήτημα εξωτερικής αμυντικής πολιτικής και όχι ζήτημα ελληνικής εσωτερικής πολιτικής. Είναι υποχρέωση όλων μας, όταν αναφερόμαστε στο συνταγματικό πλαίσιο της λειτουργίας των Ε.Δ. να είμαστε προσεκτικοί και ακριβείς στις εκφράσεις μας και να μην επιχειρούμε να εμπλέξουμε τις Ε.Δ. στην πολιτική συγκυρία, για να εξυπηρετηθούν τρέχουσες ανάγκες του κομματικού λόγου».

Σχετικά Θέματα: Mπεγλίτης: Θα αποδοθούν ευθύνες- Η άσκηση της ντροπής (video)