Γράφουν οι Νίκος Παναγιωτόπουλος και Ιωάννης Μαρτέλλος

Την οριστικοποίηση των τελευταίων λεπτομερειών γύρω από το νέο κυβερνητικό σχήμα και το πλαίσιο της νέας προγραμματικής συμφωνίας συζήτησαν στο Μέγαρο Μαξίμου για περίπου μία ώρα ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνεται πως έγινε μια «γόνιμη συζήτηση και ο στόχος είναι να ανακοινωθεί μέχρι το βράδυ ο ανασχηματισμός», ενώ ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος ετοιμάζει τα διατάγματα για τα νέα υπουργεία καθώς στα δύο θα «σπάσει» τόσο το υπουργείο Ανάπτυξης όσο και το υπουργείο Παιδείας.

Ταυτόχρονα, άρχισαν τα τηλέφωνα στους υπουργούς που θα κληθούν να αναλάβουν χαρτοφυλάκια, ενώ δεν αποκλείονται καραμπόλες λόγω των αντιρρήσεων που ενδεχομένως να προκύψουν από κάποιους.

Tα νέα της τελευταίας στιγμής για τον ανασχηματισμό:

Θεσπίζονται δυο θέσεις αντιπροέδρων. Στη μία θα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και στην άλλη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο πρώτος θα τοποθετηθεί και υπουργός Εξωτερικών στη θέση του δεύτερου που θα μετακινηθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αναπληρώτρια υπουργό την Φώφη Γεννηματά και υφυπουργό τον Δημήτρη Ελευσινιώτη.

Yφυπουργός για την ΕΡΤ "κλειδώνει" ο Παντελής Καψής, ενώ κυβερνητικός εκπρόσωπος παραμένει ο Σίμος Κεδίκογλου.

Δεν αλλάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ο Γιάννης Στουρνάρας θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον αναπληρωτή του Χρήστο Σταïκούρα και τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη.

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στη θέση του Αντώνη Μανιτάκη που παραιτήθηκε λόγω της απόφασης του Φώτη Κουβέλη να φύγει από την κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ, θα πάει μάλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης με υφυπουργό τον Μανούσο Βολουδάκη και αναπληρώτρια υπουργό την Εύη Χριστοφιλοπούλου. 

Στο υπουργείο Εσωτερικών είναι πιθανό να τοποθετηθεί ο Γιάννης Μιχελάκης με τον κ. Κουκουλόπουλο να αναλαμβάνει τη θέση υφυπουργού.

Στο υπουργείο Εξωτερικών εκτός από τον Βενιζέλο, παραμένει υφυπουργός ο Δημήτρης Κούρκουλας, ενώ ακούγεται και το όνομα του Ανδρέα Ψυχάρη για υφυπουργό με αρμοδιότητα τα θέματα των ομογενών.

Το υπουργείο Ανάπτυξης σπάει στα δυο. Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πηγαίνει πιθανότατα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και στο Ανάπτυξης φαίνεται πως παραμένει ο Κωστής Χατζηδάκης.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παραμένει στα χέρια του ΠΑΣΟΚ και το αναλαμβάνει ο Γιάννης Μανιάτης και φεύγει ο Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Στο υπουργείο Παιδείας παραμένει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα τοποθετηθεί ο Χαράλαμπος Αθανασίου και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης φαίνεται πως παραμένει ο Νίκος Δένδιας.

Στο υπουργείο Υγείας πιθανότατα τοποθετείται ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης και στο υπουργείο Ναυτιλίας ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στο υπουργείο Εργασίας παραμένει πιθανότατα ο Γιάννης Βρούτσης και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραμένει ο Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Στη θέση της παραμένει η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει πιθανότατα ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.