Είκοσι είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση ενώ 19 έφυγαν σε σχέση με το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα, μεταξύ αυτών και έξι υπουργοί.

Οι νέοι στο κυβερνητικό σχήμα

Νέα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα είναι οι Ευάγγελος Βενιζέλος που αναλαμβάνει την αντιπροεδρία του καθώς και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, ο Άκης Γεροντόπουλος ως υφυπουργός Εξωτερικών, η Φώφη Γεννηματά ως αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας και ως υφυπουργός ο Αθανάσιος Δαβάκης, ο Γιάννης Μιχελάκης ως υπουργός Εσωτερικών ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ως αναπληρωτής στο ίδιο υπουργείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου ως υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ως υπουργός Υποδομών, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος ως υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο, ο Κώστας Γκιουλέκας ως υφυπουργός Παιδείας όπως και ο Συμεών Κεδίκογλου, ο Γιάννης Ανδριανός ως υφυπουργός Αθλητισμού, ο Γιάννης Μανιάτης ως υπουργός Περιβάλλοντος, ο Βασίλης Κεγκέρογλου ως υφυπουργός Εργασίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας, η Ζέτα Μακρή (αντί της Σοφίας Βούλτεψη) και ο Αντώνης Μπέζας ως υφυπουργοί στο ίδιο υπουργείο, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ως υπουργός Ναυτιλίας και ο Παντελής Καψής ως υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ραδιοτηλεόρασης.

Ποιοι μένουν εκτός

Εκτός κυβέρνησης έμειναν συνολικά 19 πρόσωπα, μεταξύ αυτών έξι υπουργοί. Ο Αντώνης Μανιτάκης εγκαταλείπει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Αντώνης Ρουπακιώτης το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Υγείας ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, το Ναυτιλίας ο Κώστας Μουσουρούλης, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος. Όσον αφορά τους αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, ο Παναγιώτης Καράμπελας αφήνει το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας όπως και ο Δημήτρης Ελευσινιώτης, ο Μανούσος Βολουδάκης δεν είναι πλέον υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Σταύρος Καλογιάννης δεν είναι πλέον αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης.

Ο Κώστας Τζαβάρας δεν είναι πλέον αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, όπως και ο Γιάννης Ιωαννίδης δεν είναι πλέον υφυπουργός. Το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Παιδείας αφήνει ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υφυπουργός Εργασίας δεν είναι πλέον ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας αποχωρεί ο Μάριος Σαλμάς και από της υφυπουργού η Φωτεινή Σκοπούλη, ενώ ο Κώστας Καραγκούνης δεν είναι πλέον υφυπουργός Δικαιοσύνης, όπως και ο Κώστας Τσιάρας υφυπουργός Εξωτερικών. Αποχωρεί και από τη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης ο Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Ποιοι παραμένουν

Στο κυβερνητικό σχήμα παρέμεινε, φυσικά ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής του Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης

Στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών παρέμεινε ο Δημήτρης Κούρκουλας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από το υπουργείο Εξωτερικών πήγε στο υπουργείο Άμυνας, ο Κωστής Χατζηδάκης παρέμεινε υπουργός Ανάπτυξης, ο Αθανάσιος Σκορδάς και ο Νότης Μηταράκης παρέμειναν υφυπουργοί.

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος παρέμεινε υπουργός Παιδείας, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος από το υπουργείο Άμυνας πήγε στο νεοσύστατο Πολιτισμού, ο Σταύρος Καλαφάτης παρέμεινε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος όπως υφυπουργός και ο Ασημάκης Παπαγεωργίου. Ο Γιάννης Βρούτσης παραμένει υπουργός Εργασίας, ο Αθανάσιος Τσαυτάρης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναπληρωτής του, ο Χαράλαμπος Αθανασίου αναβαθμίζεται από αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σε υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ ο Νίκος Δένδιας διατηρεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, του υπουργείου Τουρισμού η Όλγα Κεφαλογιάννη, του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης ο Θεόδωρος Καράογλου, του Επικρατείας ο Δημήτρης Σταμάτης ενώ στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου παραμένει ο Σίμος Κεδίκογλου.

 

Β.Β.