Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Σκυθρωπά πρόσωπα και κλειστά στόματα συναντούσε κανείς χθες το βράδυ στην Ιπποκράτους μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης.

Στο ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες ημέρες από την στιγμή που αποφασίστηκε η παραμονή του κόμματος στην κυβέρνηση είχαν καλλιεργηθεί υψηλές προσδοκίες σε σχέση με τον βαθμό συμμετοχής των στελεχών του στο νέο σχήμα.

Όμως το τελικό αποτέλεσμα, μόνο τέσσερα υπουργεία και συνολικά έντεκα στελέχη συμπεριλαμβανομένου του Ευάγγελου Βενιζέλου και των εξωκοινοβουλευτικών κ.κ. Τσαυτάρη, Κούρκουλα και Καψή δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικό για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Βουλευτές και στελέχη του κόμματος ψιθύριζαν μεταξύ τους ότι ο κ. Βενιζέλος θα έπρεπε να κάνει σκληρή διαπραγμάτευση και να μην αφήσει στον Αντώνη Σαμαρά «να του πάρει τον αέρα». 

Όπως επισημαίνουν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να διεκδικήσει τουλάχιστον ένα ακόμη υπουργείο πρωτίστως το υπουργείο Εσωτερικών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης έθεσε εκτός κυβέρνησης τον στενότατο συνεργάτη του κ. Βενιζέλου, Πάρη Κουκουλόπουλο ο οποίος αντέδρασε έντονα όταν εκείνος τού ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

«Εγώ δεν πάω, δεν θα έχω καμία αρμοδιότητα» του είπε. Κι έτσι το ΠΑΣΟΚ έψαχνε ανάμεσα στον κατάλογο των βουλευτών να βρει πρόθυμο για να αναλάβει κάτω από τον Γιάννη Μιχελάκη. Εκείνος που δέχτηκε ήταν ο βενιζελικός αντιπρόεδρος της Βουλής, Λεωνίδας Γρηγοράκος.

«Ερχονται εκλογές. Δεν έπρεπε να εκχωρήσουμε το υπουργείο Εσωτερικών» έλεγαν παράγοντες της Ιπποκράτους εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους για τις τελικές επιλογές.

Οπως έγινε γνωστό το ΠΑΣΟΚ εκτός από το Εσωτερικών ζητούσε το Εργασίας αλλά και το Πολιτισμού. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν υποχώρησε για κανένα από τα τρία. Δεν έδωσε στο ΠΑΣΟΚ ούτε καν το υπουργείο Δικαιοσύνης στο οποίο έστειλε τον σκληρό Χαράλαμπο Αθανασίου, γνωστό για τις θέσεις του σε σχέση με το αντιρατσιστικό....

«Η κυβέρνηση είναι πάρα πολύ δεξιά» σχολίαζαν με δυσαρέσκεια βουλευτές του κόμματος τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία ισορροπία στο κυβερνητικό σχήμα.

Δυσαρεστημένος εμφανιζόταν και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου στην θέση της Φώφης Γεννηματά, ίσως της μοναδικής ευχαριστημένης μαζί με τους κ.κ. Μανιάτη και Χρυσοχοίδη από τις χθεσινές εξελίξεις.

Πλέον αναμένονται ανακατατάξεις και στην κοινοβουλευτική ομάδα ΠΑΣΟΚ. Για την θέση του γραμματέα προαλείφεται στην θέση του Γ. Μανιάτη, ο βουλευτής Κυκλάδων Τάκης Ρήγας.