Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων βρίσκεται σήμερα ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας. 

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal σε άρθρο της, σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό, υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θα δοκιμάσουν τη συνοχή της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα «καυτά» ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα δικομματική κυβέρνηση είναι οι περαιτέρω περικοπές και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Όπως αναφέρεται, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τοποθέτησε στο νέο κυβερνητικό σχήμα πολλά στέλεχη του ΠΑΣΟΚ, ύστερα από την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και του Φώτη Κουβέλη. Παράλληλα, τονίζει ότι οι νέες εξελίξεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του ρόλου του ΠΑΣΟΚ, καθώς θα έχει πλέον κεντρικό ρόλο στην ασκούμενη πολιτική. 

Ωστόσο, στο άρθρο επισημαίνεται πως η συνοχή της νέας κυβέρνησης θα δοκιμαστεί σύντομα με νέες προκλήσεις, όπως οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και οι επιπρόσθετες περικοπές δαπανών.

Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, «το ΠΑΣΟΚ όπως επεσήμανε δεν θα δεχθεί και άλλη λιτότητα, αν την απαιτήσουν οι δανειστές, προκειμένου να ισορροπήσουν το ''ναυάγιο'' στις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και ένα πιθανό χρηματοδοτικό κενό στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας». 

Ακόμη, η εφημερίδα κάνει λόγο  για μέτρα που πλήττουν την κοινωνία, τα οποία θα απειλήσουν την αποδυναμωμένη πλέον κοινοβουλευτική πλειοψηφία της νέας κυβέρνησης στη Βουλή, μετά και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ.

Οι New York Times αναφέρονται στον ρόλο που καλείται να επιτελέσει ο υφυπουργός αρμόδιος για τα θέματα ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, σχετικά με την αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. 

Οι Financial Times κάνουν ειδική αναφορά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος μπήκε στο κυβερνητικό σχήμα «μετά από ένα χρόνο στήριξης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της συγκυβέρνησης μακριά από το προσκήνιο». Ξεχωριστή αναφορά κάνει στον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τώρα πρέπει να καταρτίσει τη λίστα με τα ονόματα των 2.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα πρέπει να απολυθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ ακόμη 2.000 θέσεις εργασίας σε κρατικούς οργανισμούς θα πρέπει να περικοπούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι ο καθορισμός της νέας κυβέρνησης θα σηματοδοτήσει και την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την απόδοση της νέας οικονομικής βοήθειας ύψους 1,8 δισ. ευρώ μέσα στον Ιούλιο.

Το πρακτορείο Reuters, από την πλευρά του, αποκαλεί τον κ. Μητσοτάκη ως έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των μεταρρυθμίσεων». Επιπλέον, αναφέρεται και στην επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία της δικομματικής πλέον κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οι δύο εταίροι θα απορρίψουν ενδεχόμενα νέα μέτρα λιτότητας και θα πιέσουν τους δανειστές να προχωρήσουν σε σταδιακές περικοπές φόρων σε μια προσπάθεια να καμφθεί η ύφεση στην έκτη της χρονιά.

Η Deutsche Welle σημειώνει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος «είχε μεσολαβήσει στη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους στην προηγούμενη κυβέρνηση». «Η αυξημένη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αντικατοπτρίζει την αυξημένη σημασία της συγκυβέρνησης μετά την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς», τονίζει η εφημερίδα.