Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Αρνούμενος να ακολουθήσει τον Κουβέλη στην έξοδο από την κυβέρνηση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κέρδισε πόντους. Για λίγες ημέρες εισέπραττε τα εύσημα όλων εκείνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό που το τελευταίο που ήθελαν ήταν πρόωρες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση η δάφνη της «υπευθυνότητας» δεν απέδωσε καρπούς.

Ο Σαμαράς έφτιαξε την κυβέρνηση που ήθελε, ή που μπορούσε. Παρά την πληθώρα υπουργών το ΠΑΣΟΚ έμεινε μακριά από τα κρίσιμα πόστα, δεν πήρε τα υπουργεία που ήθελε και δεν έβαλε τα στελέχη που επιθυμούσε διακαώς ο ίδιος ο Βενιζέλος. Το στίγμα της κυβέρνησης είναι δεξιότερα από της προηγούμενης και ο Βενιζέλος δεν κατάφερε να διώξει ούτε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, «κόκκινο πανί» από την υπόθεση της ΕΡΤ.  

Αν στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αυτός ο ανασχηματισμός μάλλον δεν θα περάσει καλά, είναι στο στελεχιακό δυναμικό που ο Βενιζέλος έχει χοντρό πρόβλημα. Κατ’ αρχάς, οι περισσότεροι από όσους μπήκαν στην κυβέρνηση, το έκαναν με βαριά καρδιά. Κατά δεύτερον ο Βενιζέλος κατάφερε να στείλει στα κεραμίδια τον «πιο-βενιζελικός-πεθαίνεις» Πάρι Κουκουλόπουλο, που αρνήθηκε να πάει αναπληρωτής του Παναγιωτόπουλου στο Εσωτερικών.

Στην Ιπποκράτους θεωρούσαν ότι είχαν «δέσει» το Εσωτερικών με υπουργό τον Κουκουλόπουλο. Ωστόσο, ο Σαμαράς αρνήθηκε να αφήσει τον Παναγιωτόπουλο εκτός κυβέρνησης, ξεπληρώνοντας του για μια ακόμα φορά ότι τον στήριξε ενεργά στη διαμάχη για την ηγεσία του κόμματος, το 2009.

Ο Κουκουλόπουλος αρνήθηκε να υπηρετήσει υπό τον «Πανάρα», ο Βενιζέλος ωστόσο δεν μπόρεσε να τον σώσει, όπως δεν είχε μπορέσει να τον προστατεύσει στην εκλογή για το Πολιτικό Συμβούλιο όταν ο Κουκουλόπουλος, που έτρεφε φιλοδοξίες για γραμματέας μόλις και με τη βία κατάφερε να εκλεγεί τελευταίος. Ως εκ τούτου, όλο και περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν, ότι το μόνο που διαπραγματεύτηκε ο Βενιζέλος ήταν να μη γίνει αντιπρόεδρος ο Αβραμόπουλος…

Το σημαντικότερο πρόβλημα για τον Βενιζέλο ωστόσο πιθανόν να μην είναι η κακή διαπραγμάτευση με το Σαμαρά, αλλά οι αρνήσεις που εισέπραξε πριν καν αυτή ξεκινήσει, από δικά του στελέχη. Γιατί ως πολύ πρόσφατα, θεωρείτο δεδομένο ότι ο Φίλιππος Σαχινίδης θα ήταν το «πρόσωπο» του ΠΑΣΟΚ στο οικονομικό επιτελείο, ωστόσο ο Λαρισαίος πολιτικός προτίμησε να μείνει εκτός.

Το ότι δεν πρόκειται για σύμπτωση, αλλά για σχέδιο, ενδεχομένως να το δείχνει το γεγονός, ότι ο Θάνος Μωραϊτης, ο έτερος εκ των επτά «λοχαγών» (Πεταλωτής, Ξυνίδης, Μωραίτης, Δριβελέγκας, Όθωνας, Μπόλαρης και Σαχινίδης) που κατάφερε να διατηρήσει την έδρα του το 2012, αρνήθηκε επίσης πρόταση υπουργοποίησης.

Οι «λοχαγοί» είναι παπανδρεϊκοί, παραμένουν ομάδα,και είναι γνωστό ότι ανάμεσα τους υπάρχει συντονισμός. Είναι επίσης γνωστό, ότι προωθούν τον Σαχινίδη για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Οι λοχαγοί, εξ’ ονόματος της παπανδρεϊκής πτέρυγας, σηματοδότησαν έτσι αποστάσεις από την νέα κυβέρνηση.

Ο Βενιζέλος θα καλοπεράσει....