Την ανάγκη να αξιοποιηθεί στο έπακρον η νέα αφετηρία, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στους υπουργούς κατά την πρώτη συνεδρίαση τους στη Βουλή. 

Συγκεκριμένα, αφού έδωσε και αυτός συγχαρητήρια είπε ότι όσα εξέφρασε ο πρωθυπουργός τον εκφράζουν πλήρως, έχουν συμφωνηθεί τα πάντα, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρον η νέα αφετηρία, να εξαντληθεί η τετραετία. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις λεπτομέρειες της επικαιροποιημένης συμφωνίας αλλά και στη συνταγματική αναθεώρηση η οποία θα πρέπει να είχει κοινωνικό πρόσωπο.

«Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι ιστορικός συμβιβασμός αλλά κοινωνική ανάγκη, οι διαφορές μας είναι πολλές αλλά πρέπει να τις υπερβούμε» κατέληξε.

Δύο οι εθνικοί στόχοι: Η ανάπτυξη και η απασχόληση

Λίγο αργότερα, κατά την παραλαβή του υπουργείου Εξωτερικών από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ο κ. Βενιζέλος,  ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο για τα λόγια του αλλά κυρίως για την επιτυχία του στο υπουργείο.

«Η εμπειρία του κ. Αβραμόπουλου του επιτρέπουν να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του στον δεύτερο πυλώνα ισότητας, αυτό της Άμυνας».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως «τα δύο κόμματα αποφάσισαν να συνεχίσουν μαζί ώστε να βγει η χώρα από την κρίση».

«Θωρακίζουμε τη χώρα μας απέναντι στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κρίση», τόνισε και σημείωσε πως ήδη επιτελεία από τα δύο κόμματα επεξεργάζονται ήδη τη νέα προγραμματική συμφωνία.

Οι σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού επιτέλους πιάνουν τόπο. Ο λαός δεν αντέχει νέα μέτρα που τροφοδοτούν την ανεργία.

Δύο είναι οι εθνικοί στόχοι: η ανάπτυξη και η απασχόληση.Η εθνική μας υπερηφάνεια έχει μεγαλύτερη αξία σε περιόδους κρίσης, είπε χαρακτηριστικά.

Οι μεταρρυθμίσεις είναι ζωτική ανάγκη της οικονομίας. Το νέο φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι απλό, δίκαιο και η πατρίδα μας χρειάζεται πλέον αναθέωρηση του Συντάγματος.

Αναφερόμενος, στην Κύπρο ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι στελνει αδελφικό χαιρετισμό στους Κυπρίους οι οποίοι μαστίζονται από την κρίση, ενώ έστειλε και αδελφικό χαιρετισμό στον απόδημο ελληνισμό.

Καταλήγοντας ο κ. Βενιζέλος, αναφέρθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών εκφράζοντας την λύπη του για την αποχώρηση του κ. Τσιάρα, τον οποίο εκτιμά αφάνταστα όπως είπε, ενώ επισήμανε ότι θα έχει στενή συνεργασία με τον κ. Κούρκουλα τον οποίο γνωρίζει από παλιά.