Αντιπαράθεση προκλήθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης,  Χάρη Καστανίδη και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη με αφορμή τις συνθήκες διεξαγωγής  της δίκης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Πυρήνων της Φωτιάς».

Ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε την ανάγκη «δημοσιοποίησης της δίκης», ενώ ο κ. Καστανίδης αντέτεινε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στο δικαστήριο δεν τα υπέδειξε ο ίδιος. Η διαμάχη ξέσπασε με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει διατήρηση δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συνάρτηση με την παροχή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημόσιων δικτύων επικοινωνιών, καθώς και χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους.

«Δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε εμείς πως θα γίνει η καταγραφή της κίνησης κάποιου και την ίδια ώρα ένας πολίτης που θέλει να πάει στα δικαστήρια να παρακολουθήσει μια δίκη, θα βρει την αίθουσα κλεισμένη από αστυνομικούς. Αυτά είναι πράγματα άλλων εποχών. Δεν ανήκουν σε αυτή την κυβέρνηση, σε εσάς, στο ήθος σας. Οφείλατε να πείτε στην προϊσταμένη της εισαγγελίας ότι η Πολιτεία αξιώνει τη δημοσιότητα της οποιασδήποτε δίκης», υποστήριξε ο κ. Κακλαμάνης.

«Κατανοώ και συμμερίζομαι την αγωνία σας. Όμως το παράδειγμα για τους «Πυρήνες της φωτιάς» δεν ήταν το καταλληλότερο. Δεν γνωρίζω να παραβιάζονται δικαιώματα στη δίκη», αντέτεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Δεν υποδεικνύει ο υπουργός τι θα κάνει η Δικαιοσύνη».

Κατά τον κ. Καστανίδη, «το Δικαστήριο ήθελε να δικάσει υπό τις μεγαλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας και γι΄ αυτό ζητήθηκε η επίδειξη και κράτηση της ταυτότητας. Δεν μπορεί να αποκαλεί την πρόεδρο του δικαστηρίου εξευτελισμένη, κάθε νεαρός».

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις κάμερες

Εν το μεταξύ, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με τη θετική ψήφο των βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ,. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τη μεριά τους άσκησαν έντονη κριτική, κυρίως στη διάταξη για την λειτουργία καμερών ασφαλείας σε δημόσιους χώρους.

Ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι η χρήση καμερών έχει μοναδικό στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει η μέγιστη διαφάνεια στη λειτουργία τους και θα προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα και τα ατομικά δικαιώματα.

Ακόμα ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι οι διατάξεις του επίμαχου άρθρου, προέκυψαν μετά από σχετική νομοτεχνική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και στηρίχθηκαν πάνω στη πρόταση της, ενώ εξειδικεύεται σε ποιες περιπτώσεις τελουμένων εγκλημάτων δίδεται η σχετική άδεια για την καταγραφή ήχου και εικόνας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι απόψεις του εισηγητή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου που πρόσθεσε ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ανάγκη για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος έκανε λόγο για προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και ζήτησε να εξαιρεθεί ρητά και κατηγορηματικά το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι. «Στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας γενικεύεται το φακέλωμα με τις χαφιεδοκάμερες» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει και επί της αρχής και επί των άρθρων το σχέδιο νόμου, διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν έχει γενική αντίρρηση για τη χρήση καμερών κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, ενώ ζήτησε να καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες με προεδρικό διάταγμα.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος έκανε λόγο για «Μεγάλο Αδελφό» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να τρομοκρατήσει τους πολίτες και να τους κρατήσει στα σπίτια τους.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης ζήτησε, εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς να οριστούν με προεδρικό διάταγμα συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όροι για την χρήση καμερών.