Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί μέρος της λύσης αλλά του προβλήματος της Ελλάδας, υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Χόλγκερ Σμίντιγκ και χαρακτηρίζει λανθασμένα τα διδάγματα που αντλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» (Der Handelsblatt), ο Γερμανός οικονομολόγος τονίζει ότι, από τις αρχές του 2010 έως τα μέσα του 2011, η Ευρώπη είχε επιτύχει να περιορίσει την κρίση στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αλλά η κρίση τέθηκε εκτός ελέγχου όταν, υπό την πίεση του ΔΝΤ, αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λόγω του φόβου μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες. 

«Γι' αυτό και οι επενδυτές εγκατέλειψαν, επίσης, την Ιταλία και την Ισπανία και η αναταραχή έπληξε τόσο πολύ τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η οικονομία της ευρωζώνης να πέσει σε ύφεση» εξηγεί ο κ. Σμίντιγκ και σημειώνει ότι, για τον Γερμανό φορολογούμενο, θα ήταν φθηνότερο να δοθούν στην Ελλάδα περαιτέρω δάνεια με ευνοϊκούς όρους, παρά να πληρώσει τις συνέπειες του "κουρέματος" του χρέους. 

«Η Αθήνα περιήλθε σε ένα σπιράλ θανάτου ολοένα και σκληρότερης λιτότητας, ολοένα και πιο αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας και γι' αυτό και ολοένα και μειούμενων φορολογικών εσόδων» συνεχίζει ο οικονομολόγος της Berenberg Bank. 

Kαταλήγει, τονίζοντας ότι τα συμπεράσματα που θα έπρεπε να εξαχθούν είναι πολύ διαφορετικά από αυτά του ΔΝΤ: «Μία αναδιάρθρωση χρέους είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά. Πρέπει να αποτελεί το τελευταίο μέσο και μάλιστα μόνο στην περίπτωση που υπάρχει μία απόλυτα αξιόπιστη προστασία από τον κίνδυνο μετάδοσης».