Ρεπορτάζ : Γιάννης Κοκκινίδης

«Όταν περνούσα την πύλη του Πενταγώνου δεν ένιωσα ότι ερχόμουν, αλλά ότι επέστρεφα. Δεν κρύβω τη συγκίνησή μου…». Με τα λόγια αυτά παρέλαβε σήμερα το μεσημέρι ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος τα καθήκοντα της πολιτικής  ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων από τον απερχόμενο υπουργό, Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος ένα χρόνο πριν βρισκόταν και πάλι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου διετέλεσε για εννέα μήνες υπουργός και όλα του ήταν γνωστά και οικεία στο Πεντάγωνο.

Η νέα πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου σημείωσε με έμφαση ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν τον κορυφαίο θεσμό της χώρας και ότι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «όλο αυτό το διάστημα το υπουργείο Εξωτερικών ήταν σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Άμυνας ώστε η Ελλάδα να ανατάξει την παρουσία της και να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή». 

«Έγινε και πάλι σεβαστή η Ελλάδα», όπως είπε, «αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξουν και νέες πρωτοβουλίες».

Ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε την αναγκαιότητα «για την ύπαρξη εθνικής συνεννόησης που είναι απαραίτητη για να προχωρήσει ο τόπος». Ταυτόχρονα, διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι «δεν θα ανεχτεί κομματικές παρεμβάσεις για τη λειτουργία και την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων».

Την ίδια ώρα, ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι «θα είναι ανοιχτές οι πόρτες του Πενταγώνου σε όλα τα κόμματα προκειμένου να ενημερώνονται» αλλά  όπως υπογράμμισε «δεν θα ανεχτεί κανενός είδους κομματικό παρεμβατισμό». 

Ο απερχόμενος υπουργός ευχαρίστησε όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και την ηγεσία τους τονίζοντας ότι παρά τις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο τόπος και οι ίδιοι προσωπικά με τις αλλεπάλληλες περικοπές εκείνοι με αυταπάρνηση αγωνίζονται καθημερινά να φέρουν εις πέρας την ύψιστη αποστολή τους που τους έχει ανατεθεί από την πατρίδα.