Την σημασία επανασύστασης του υπουργείου Πολιτισμού τόνισε ο νέος υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος κατά την τελετή παραλαβή του υπουργείου από τον πρώην υπουργό Κώστα Τζαβάρα.

«Tο ΥΠΠΟ επανασυστήνεται και ξεκινάει μια νέα διαδρομή, ελπίζω συναρπαστική, γόνιμη και ωφέλιμη τους ιδιαίτερα χαλεπούς καιρούς της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης. Και έχω απόλυτη επίγνωση ότι σε αυτό το υπουργείο ο πήχης είναι πολύ ψηλά, καθώς έχουν περάσει από εδώ, μεταξύ άλλων, ο σημερινός πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και ο Κώστας Καραμανλής, που επέλεξε, παράλληλα με τα πρωθυπουργικά καθήκοντα στην πρώτη περίοδο της θητείας του, να ασκήσει και εκείνα του ΥΠΠΟ» δήλωσε. 

«Όλα αυτά, που ξεκινούν σήμερα, γίνονται στο πλαίσιο μιας καινούργιας κοινής πολιτικής προσπάθειας. Μιλάω για τη συνεργασία των δύο κομμάτων, που αποτελεί ταυτόχρονα και ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτικό εγχείρημα: για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική Ελλάδα συνεργάζονται δύο ιστορικά αντίπαλα κόμματα που συγκρούστηκαν επί τέσσερις δεκαετίες με σφοδρότητα για διαφορετικές αιτίες» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα, που όμως θα πετύχει. «Ο τόπος μας χρειάζεται κυβερνήσεις σταθερές και μακράς πνοής που να συνθέτουν απόψεις και να παράγουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει καλύτερο πεδίο σύνθεσης και εθνικής συνεννόησης από τον Πολιτισμό» επισήμανε. 

«Θεωρώ ότι είναι μια σωστή απόφαση η ανασύσταση του Υπουργείου Πολιτισμού, λόγω συμβολισμού αλλά και ουσίας, καθώς η Ελλάδα είναι πολιτισμός» δήλωσε, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον απερχόμενο υπουργό, Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος -όπως είπε - λειτούργησε ως «κατ' ουσίαν υπουργός Πολιτισμού», καθώς και προς τη γενική γραμματέα Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη -η οποία παραμένει στη θέση της - για την άψογη συνεργασία και το έργο που παρήγαγαν.

Από την πλευρά του ο  απερχόμενος υπουργός Κώστας Τζαβάρας ανέφερε ότι «υποδεχόμαστε σε εορτάσιμες συνθήκες τον νέο υπουργό Πολιτισμού, με όλες τις λέξεις να δηλώνουν αυτό που σήμερα πανηγυρίζουμε, τη θεσμική παλινόρθωση του ΥΠΠΟ» τόνισε ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής του αποκαταστημένου πλέον Υπουργείου Πολιτισμού. 

«Σε αυτή τη χαρά το πρώτο μερίδιο έχει ο εκλεκτός φίλος, πολιτικός και συνάδελφος Πάνος Παναγιωτόπουλος, που τον υποδεχόμαστε εγκαρδίως και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία, αλλά ένα μικρό κομμάτι θεωρώ ότι ανήκει και σε μένα γιατί από την πρώτη στιγμή, εδώ και ένα χρόνο, με όλους τους ανθρώπους του υπουργείου αυτό που αποτελούσε τη μόνιμη επωδό τής καθημερινής μας αγωνίας ήταν ο πόθος και η επιθυμία να υπάρξει επιτέλους αυτή η παλινόρθωση» επισήμανε ο κ. Τζαβάρας.