current views are: 1

25 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση16:11

Στουρνάρας: Η νέα κυβέρνηση, νέα αρχή για την ελληνική οικονομία

Για μια νέα αρχή για την ελληνική οικονομία, έκανε λόγο ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση κατά την ομιλία του στο Eurobank Investor Forum.

Δημοσίευση 16:11’
αρθρο-newpost

Για μια νέα αρχή για την ελληνική οικονομία, έκανε λόγο ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση κατά την ομιλία του στο Eurobank Investor Forum.

Για μια νέα αρχή για την ελληνική οικονομία, έκανε λόγο ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση κατά την ομιλία του στο Eurobank Investor Forum.

«Η Ελλάδα από σήμερα έχει μια νέα κυβέρνηση, που είναι πλήρως προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και τις απαραίτητες αλλαγές. Είναι αλήθεια, ότι η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες διέσχισε ένα πολύ δύσκολο δρόμο, αλλά κατόρθωσε να  σταθεί στα πόδια της και συνεχίζει με περισσότερη αποφασιστικότητα και νέα πρόσωπα. Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν πλήρη επίγνωση ότι η στασιμότητα  ισοδυναμεί με καταστροφή. Επιπλέον, η κοινοβουλευτική στήριξη υπερβαίνει τις ψήφους των Βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» είπε ο κ. Στουρνάρας. 

Όπως τόνισε ο υπουργός οικονομικών οι δύο πολιτικές δυνάμεις, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσουν να εργάζονται επίμονα όχι μόνο για να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά και για να αλλάξουν τη χώρα, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι στην πράξη περισσότερες πολιτικές δυνάμεις θα στηρίξουν την κυβέρνηση. 

«Είμαστε  περισσότερο από ποτέ αποφασισμένοι να επιταχύνουμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που θα δώσουν ώθηση στην ανταγωνιστικότητα και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Το ελληνικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ, είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Στόχος του η προσέλκυση ροής διεθνών κεφαλαίων που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και θα τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη» είπε ο κ. Στουρνάρας. 

Μάλιστα ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ήδη έχει εκδηλωθεί έντονο διεθνές ενδιαφέρον και σταδιακά θα αυξάνει, καθώς ξεκινούν νέα σχέδια αποκρατικοποιήσεων.  Συγκεκριμένα, όπως είπε σύντομα θα γίνει επανέναρξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία θα προστεθούν στη λίστα. Επίσης, οι διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. «Όσοι υποστηρίζουν ότι οι καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις θα προκαλέσουν χρηματοδοτικό κενό παραβλέπουν το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των τραπεζών φαίνεται να αποδίδει καλύτερα από το αναμενόμενο, γεγονός που αντισταθμίζει πιθανές καθυστερήσεις, αν υπάρχουν, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων» είπε. 

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι προχωρά κανονικά και οδεύει προς ολοκλήρωση, ενώ όσο αφορά στη θέση της χώρας στην ΕΕ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η εκταμίευση των δόσεων τον Μάιο και τον Ιούνιο αποτελούν την επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά, γεγονός που αναγνωρίστηκε και στην πρόσφατη Έκθεση Προόδου της ΕΕ και του ΔΝΤ για το Δεύτερο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας.  

«Η επόμενη δόση των περίπου 8,1 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευτεί προς το τέλος Ιουλίου, υπό τον όρο η Ελλάδα να εκπληρώσει συγκεκριμένες προαπαιτούμενες δράσεις» είπε και πρόσθεσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη.   

«Ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκουμε σήμερα να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη είναι, κατά τη γνώμη μου, ο πιο αποτελεσματικός υπό τις παρούσες συνθήκες και με το μικρότερο  κόστος για τον πληθυσμό και κυρίως για τα χαμηλότερα εισοδήματα.  Αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε πάντα το βέλτιστο δυνατό και ότι Ελλάδα και τρόικα δεν έκαναν λάθη οικονομικής πολιτικής. Πέρα από αυτό όμως, όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας, διαπραγματευόμαστε με καλή πίστη και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε.

Όσοι, όμως, υπόσχονται ότι μπορούν να μας βγάλουν από το μνημόνιο και να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ψεύδονται ασυστόλως» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών. 


σχετικα αρθρα