Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Γκρίνια και δυσφορία κυρίως στους λεγόμενους «παπανδρεϊκούς» του ΠΑΣΟΚ προκαλούν οι κινήσεις του προέδρου του κόμματος σε σχέση με την παραμονή στην κυβέρνηση και τον τρόπο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ.

Παρ' όλα αυτά περιμένουν γενικώς τις εξελίξεις αναγνωρίζοντας ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να τους «τραβήξει» για να σχεδιάσουν κάτι νέο εκτός ΠΑΣΟΚ. «Ακόμη και η Φώφη που θα μπορούσε να βγει μπροστά έκανε τις επιλογές της» σχολίαζε υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου που δεν αισθάνεται ιδιαίτερα βολικά στο βενιζελικό ΠΑΣΟΚ.

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης διερωτήθηκε χθες «ποιο θα είναι το ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο της διαφοροποίησης της Δημοκρατικής παράταξης από την δεξιά στις επόμενες εκλογές» προειδοποιώντας ότι ότι οι πολλές χιλιάδες που αγωνίστήκαμε για την παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας παπανδρέου δεν είμαστε διατεθειμένοι να σιωπήσουμε και να αφομοιωθούμε στο χωνευτήρι της ενσωμάτωσης".

Στο ίδιο κλίμα και η ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας που αποφαίνεται ότι «η απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία κοινωνική ούτε και κομματική νομιμοποίηση».

Την ταύτιση με τον κ. Σαμαρά επικαλέστηκε εξάλλου και ο Θάνος Μωραίτης όταν αρνήθηκε να αναλάβει υφυπουργός Εργασίας. «Πρόεδρε, έχω αποκαλέσει τον Σαμαρά ακροδεξιό δεν μπορώ να μπω στην κυβέρνηση» απάντησε στην πρόταση που του έγινε από τον κ. Βενιζέλο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχτηκε χθες κι ένα πλήγμα από τον Πάρη Κουκουλόπουλο ο οποίος σχολίασε με νόημα: «Η συνέπεια λόγων και έργων πρέπει να μάς χαρακτηρίζει, ιδιαίτερα όταν μάς αφορά προσωπικά».

Γενικώς, πάντως, προβληματισμός υπάρχει και στο επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αναλαμβάνει εκπρόσωπος του κόμματος- η ανακοίνωση αναμένεται σήμερα ενώ ο Τάκης Ρήγας κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα φοβούμενος μήπως και δεν διαδεχθεί τελικώς τον Γιάννη Μανιάτη στην θέση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα εμφανιστεί σήμερα στην Ιπποκράτους καθώς έχει ζητήσει από τα στελέχη του να κάνουν έναν μίνι απολογισμό των τελευταίων ημερών. Θεωρείται δεδομένο ότι οι ώρες που θα περνά ο κ. Βενιζέλος στα γραφεία του κόμματος θα είναι ελάχιστες αφού θα εγκατασταθεί στην αντιπροεδρία στην Ζαλοκώστα και στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ενδεχομένως την επόμενη φορά που θα πάει στο ΠΑΣΟΚ να έχει γίνει ήδη και η μετακόμιση του κόμματος στην Χαριλάου Τρικούπη...