Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Σε προεκλογική τροχιά κινείται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αφού κοινή πεποίθηση των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η κυβέρνηση αυτή δεν πρόκειται να αντέξει πέρα από το φθινόπωρο.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν ότι εκτός  από τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα τα οποία θα υπάρξουν ανάμεσα στους υπουργούς των δυο κομμάτων το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα συμμετέχει στην εφαρμογή νέων μέτρων τα οποία θα έρθουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Έτσι τα στελέχη της Κουμουνδούρου βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα προκειμένου να διαμορφώσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας.

Με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα  - αφού πλέον θεωρούν ότι η κυβέρνηση αυτή μπορεί να πέσει ανά πάσα στιγμή-  τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισαν να σηκώσουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους πιέζοντας καθημερινά τους υπουργούς της Κυβέρνησης.

Παράλληλα ο Γιάννης Δραγασάκης ανέλαβε την κατάρτιση του εκλογικού προγράμματος με την στήριξη της επιτροπής Οικονομικών του κόμματος υπό τον Γιάννη Μηλιό προκειμένου οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να είναι συγκεκριμένες και ρεαλιστικές.

Με βάση δε τις ενστάσεις που έχουν υπάρξει κατά καιρούς για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα πιέζουν προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πιστικό πρόγραμμα με βάση την κατάσταση και τις ανάγκες που έχουν προκύψει από την εφαρμογή των μνημονίων.

Οι ίδιοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι η περίοδος χάριτος για τον ΣΥΡΙΖΑ πέρασε αφού μετά και από αυτή την κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει άλλη εναλλακτική λύση και άρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κληθεί να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της  πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

Φυσικά το επόμενο διάστημα τις δραστηριότητες του ΣΥΡΙΖΑ θα απασχολήσουν και τα εσωκομματικά θέματα αφού η μετεξέλιξη του σε ενιαίο κόμμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την μετέπειτα δράση του. Στο συνέδριο που θα γίνει από 10 έως και 14 Ιουλίου θα φανεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί όντως την διακυβέρνηση της χώρας ή αρκείται απλώς στον αντιπολιτευτικό ρόλο.