Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 ο Θόδωρος Ρουσόπουλος εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο επιστροφής του στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο πρώην υπουργός απαντώντας στο ερώτημα αν μία πρόσκληση θα επηρέαζε την στάση του απέναντι στη Νέα Δημοκρατία δήλωσε:

«Όχι. Μπορώ να σας πω ευθέως και με πλήρη συνείδηση γι' αυτό που σας λέω, ότι σε καμία περίπτωση δεν βλέπω εμπλοκή μου στην πολιτική στο άμεσο μέλλον. Είναι τιμητικό ότι κάποιοι βουλευτές, όπως ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ή ο Βαγγέλης Αντώναρος - και εν προκειμένω τους αναφέρω, γιατί ήταν ο προκάτοχός μου και ο διάδοχός μου και ξέρετε ότι είναι λίγο δύσκολο ο προκάτοχός σου ή ο διάδοχός σου να λέει καλά λόγια για σένα... Είναι τιμητικό για μένα, ότι και οι δύο μίλησαν με πολύ θετικά λόγια για μένα τις τελευταίες εβδομάδες. Τους ευχαριστώ και δημοσίως, με την ευκαιρία που μου δίνετε να απαντήσω και σε αυτό το ερώτημα, αλλά η απόφασή μου είναι να μείνω εκτός».

Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος μίλησε σε εκπομπή του Δημοτικού Σταθμού της Αθήνας με αφορμή τον θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ, του πολιτικού που από την θέση του δημάρχου της πρωτεύουσας με την δημιουργία του 9,84 χαρακτηρίστηκε ο πρωτεργάτης της ελέυθερης ραδιοφωνίας στην χώρα μας. Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος που εργάστηκε ως δημοσιογράφος στα από τα πρώτα βήματα του σταθμού είπε για τον Μιλτιάδη Έβερτ:

«Θα ήθελα να αναφερθώ λίγο στον άνθρωπο Έβερτ. Τον γνώρισα το 1981 -πριν από τριάντα ακριβώς χρόνια-, όταν νεαρός σπουδαστής στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας, πήγα στο σπίτι του να του ζητήσω μια συνέντευξη. Η πρώτη του κουβέντα ήταν, "λέγε με Μίλτο"...
Αυθόρμητος και δυναμικός πάντα, ο Μίλτος ο Έβερτ, και νομίζω ότι αυτές ήταν οι μεγαλύτερες πολιτικές του αρετές. Ο αυθορμητισμός του, για τον οποίο κατακρίθηκε, ήταν και αξία υπέρ του Μιλτιάδη Έβερτ, υπέρ του πολιτικού. Και ο δυναμισμός του».

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη

Κ. Ζούλας: Γράφεται σήμερα ότι ο Μιλτιάδης Έβερτ αδικήθηκε πολιτικά. Κατά γενική ομολογία, είναι ο μόνος πολιτικός που ανεδείχθη μεταπολιτευτικά στην ηγεσία ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων, χωρίς να γίνει πρωθυπουργός. Αυτό, πώς το εξηγείτε;

Θ. Ρουσόπουλος: «Ήταν μια σειρά συγκυριών, η σημαντικότερη των οποίων η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου, η αλλαγή που έγινε στο πρόσωπο του Κώστα Σημίτη -πια αρχηγού του ΠαΣοΚ και πρωθυπουργού-, η οποία νομίζω ότι έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο, ίσως τον καταλυτικότερο ρόλο. Θεωρώ ότι ο Μιλτιάδης Έβερτ, αν ήταν πρωθυπουργός, αν είχε γίνει πρωθυπουργός, θα ήταν ένας καλός πρωθυπουργός για τη χώρα. Θα ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος, επειδή αγαπούσε την πατρίδα, επειδή είχε αυτόν τον αυθορμητισμό και το δυναμισμό, πολλά από τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης -που βλέπουμε σήμερα και που ίσως πολλοί νεότεροι πολιτικοί, και περιλαμβάνω και τον εαυτό μου σε αυτά, δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε ή δεν βάλαμε με πολύ δυναμισμό την απόφασή μας, να πάρει λύσεις και να δώσει λύσεις- ίσως ο Μιλτιάδης Έβερτ να είχε παίξει έναν τέτοιο ρόλο, αν είχε γίνει πρωθυπουργός...».

Κ. Ζούλας: Να γυρίσουμε λίγο στον «9.84». Έχετε την αίσθηση ότι ήταν οι συνθήκες έτοιμες να ξεκινήσει αυτός ο σταθμός; Και το λέω αυτό, διότι πολλοί λένε, εκ των υστέρων, ότι χάρη του «9.84», τελικά, επισπεύσθηκε και η έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης στη χώρα μας. Ή πιστεύετε ότι και χάρη του Έβερτ έγινε κάτι στη χώρα μας νωρίτερα από ό,τι θα συνέβαινε τελικά, δηλαδή ότι θα καθυστερούσαν τα πράγματα για αρκετά χρόνια ακόμα;

Θ. Ρουσόπουλος: «Στις χημικές ενώσεις χρειάζεται ο καταλύτης πάντα για να λειτουργήσει. Άρα, ξέρετε πολύ καλά ότι ο καταλύτης παίζει μεγάλο ρόλο. Ο Έβερτ ήταν ο καταλύτης. Σας λέω ότι είχε ξεκινήσει ήδη λίγο καιρό νωρίτερα η προσπάθεια από το "Κανάλι 15". Αν δεν έπαιρνε πάνω του τότε εκείνη τη συνέντευξη, στην οποία μετείχε ως υποψήφιος, αν δεν δεσμευόταν τότε, σε εκείνη τη συνέντευξή του, στην πειρατική αυτή εκπομπή των δυόμιση - τριών ωρών... Ήταν ο καταλύτης ο Έβερτ. Η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, τότε, είχε αρνηθεί να προχωρήσει στην ελεύθερη ραδιοφωνία....».

Και πρόσθεσε: «Αυτό, λοιπόν, που κέρδισε ο "9.84" - θα πω το ίδιο πράγμα που είπα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, όταν μου ζήτησαν μια συνέντευξη από ένα περιοδικό τότε, τηλεοπτικό. Τους είχα πει, ότι ο "9.84" κατάφερε να αποδείξει πως στην Ελλάδα, εκτός από το ράδιο - αρβύλα, δουλεύει και το ραδιόφωνο κανονικά. Και μπορεί να έχει και ειδήσεις και μπορεί να έχει και εκπομπές και μπορεί να έχει και πολύ ωραία προγράμματα».

Κ. Ζούλας: Καθώς δουλέψατε σε πολλά ιδιωτικά μέσα, μετά τον "9.84", ήθελα να σας ρωτήσω, αν βρήκατε αυτή την ελευθερία, την απόλυτη ελευθερία λόγου που είχατε στον "9.84", στα ιδιωτικά μέσα στα οποία εργασθήκατε εκ των υστέρων;

Θ. Ρουσόπουλος: «Από ένα σημείο και μετά, παίζει ρόλο και η πορεία την οποία έχεις ακολουθήσει στο επάγγελμα που κάνεις, στο λειτούργημα που υπηρετείς... Θεωρώ ότι ο "9.84" ήταν όντως η πιο ελεύθερη φωνή εκείνης της περιόδου. Θεωρώ ότι τα δημοτικά ραδιόφωνα έχουν αξία, έχουν ουσία, αρκεί να βρουν τις λύσεις στα προβλήματα που όλοι μας αντιμετωπίζουμε σήμερα - και εννοώ τα οικονομικά, την κρίση. Θέλω να σας θυμίσω ότι ο "9.84", τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του είχε έξοδα περίπου 20 με 25 εκατομμύρια δραχμές το μήνα και έσοδα περίπου 80 με 85 εκατομμύρια δραχμές το μήνα. Δηλαδή, τα έσοδά του ήταν τρεισήμισι φορές πάνω από τα έξοδά του. Αυτό, κάτι λέει...».

Κ. Ζούλας: Είστε εκτός Κοινοβουλίου, είστε και εκτός ενεργού δημοσιογραφίας... Το μέλλον σας το βλέπετε πιο πολιτικό ή πιο δημοσιογραφικό;

Θ. Ρουσόπουλος: «Επέλεξα -πριν ο Κώστας Καραμανλής αποφασίσει να πάει τη χώρα σε εκλογές- να αποχωρήσω από την πολιτική. Το είχα ανακοινώσει από την περίοδο των ευρωεκλογών του 2009. Και οι εκλογές έγιναν, όπως θυμόμαστε όλοι, τον Οκτώβριο. Αυτή η επιλογή μου είναι εν ισχύ ακόμα. Είμαι εκτός πολιτικής. Δεν μπορεί κανείς ποτέ να αποκλείσει τίποτα για το μέλλον, αλλά σε κάθε περίπτωση, για τα επόμενα χρόνια είναι ένας τομέας με τον οποίο δεν προτίθεμαι να ασχοληθώ. Θεωρώ, ότι κανείς όταν έχει περάσει -για τα δέκα χρόνια σχεδόν που πέρασα εγώ- από την πολιτική, στις θέσεις που πέρασα, με τα καλά και τα λάθη τα οποία έκανα κι εγώ -όπως κάνουν όλοι οι άνθρωποι, όπου και να βρίσκονται-, με τις δίκαιες ή τις άδικες επικρίσεις και επιθέσεις που δέχθηκα, θεωρώ ότι πρέπει να μένει ένα χρονικό διάστημα εκτός, να σκέφτεται, να συλλογίζεται τα λάθη του, να μπορέσει να αναδιοργανώσει τον εαυτό του και αν παραμένει αυτό το κέφι για προσφορά, να το επανεξετάσει στο χρόνο που θα είναι ο δέον. Δεν είναι αυτή τη στιγμή ο δέον χρόνος».

Γ. Παπαγεωργίου: Θα ήθελα να ρωτήσω, σε ποιοι σημείο της αναδιάρθρωσης είμαστε;

Κ. Ζούλας: Εγώ θα έλεγα, μήπως αυτή την απόφαση θα την επηρέαζαν αμιγώς πολιτικά γεγονότα ή πιθανόν μια πρόσκληση;

Θ. Ρουσόπουλος: «Όχι. Μπορώ να σας πω ευθέως και με πλήρη συνείδηση γι' αυτό που σας λέω, ότι σε καμία περίπτωση δεν βλέπω εμπλοκή μου στην πολιτική στο άμεσο μέλλον. Είναι τιμητικό ότι κάποιοι βουλευτές, όπως ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ή ο Βαγγέλης Αντώναρος - και εν προκειμένω τους αναφέρω, γιατί ήταν ο προκάτοχός μου και ο διάδοχός μου και ξέρετε ότι είναι λίγο δύσκολο ο προκάτοχός σου ή ο διάδοχός σου να λέει καλά λόγια για σένα... Είναι τιμητικό για μένα, ότι και οι δύο μίλησαν με πολύ θετικά λόγια για μένα τις τελευταίες εβδομάδες. Τους ευχαριστώ και δημοσίως, με την ευκαιρία που μου δίνετε να απαντήσω και σε αυτό το ερώτημα, αλλά η απόφασή μου είναι να μείνω εκτός».