Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Χωρίς να προλάβουν να αλλάξουν καν το κοστούμι της ορκωμοσίας, βρέθηκαν για την πρώτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, οι νέοι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας, μαζί με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Το μήνυμα αυτής της κίνησης από πλευράς του πρωθυπουργού, ήταν σαφέστατο: «ούτε λεπτό για χάσιμο», καθώς τα χαρτοφυλάκια που χειρίζονται πλέον οι κ.κ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης, περιλαμβάνουν τις πιο κρίσιμες εκκρεμότητες ενόψει της επιστροφής της τρόικας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Η «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, είναι από τα πιο «καυτά» ζητήματα που θα πρέπει να λύσει η κυβέρνηση στις επόμενες ημέρες και για αυτό βρέθηκαν στο επίκεντρο των δύο αυτών, πρώτων συσκέψεων που είχε ο Αντώνης Σαμαράς, μόλις λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Για την απομάκρυνση των 2.000 υπαλλήλων που προβλεπόταν ως τα τέλη Ιουνίου, η κυβέρνηση αναμένεται να υποστηρίξει πως αυτό πραγματοποιήθηκε με το λουκέτο στην ΕΡΤ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθεί και μια μικρή παράταση για το πρόγραμμα κινητικότητας άλλων 12.500, προκειμένου να αντικατασταθεί το σχέδιο Μανιτάκη, με ένα καινούριο σχέδιο, που θα έχει λιγότερο…θεωρητική προσέγγιση.

Ο πρωθυπουργός πάντως συνεχίζει στους ίδιους ρυθμούς το πρόγραμμά του, και σήμερα, μια ημέρα πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, θα συναντηθεί παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, με τα στελέχη της Vodafone και της Wind, οι οποίες με επένδυση, ύψους 200 εκ. ευρώ, θα προχωρήσουν στη σύσταση κοινής εταιρίας που θα διαχειρίζεται το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, κίνηση που θα δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας.

Το απόγευμα ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί στο λιμάνι του Πειραιά, για τα εγκαίνια του νέου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων στις εγκαταστάσεις της Cosco.

Προκειμένου όμως να μην πηγαίνουν χαμένες αυτές οι προσπάθειες, αλλά και για να προχωρούν με πιο γρήγορους ρυθμούς, ο πρωθυπουργός έδωσε χθες, όταν αποχώρησαν οι κάμερες από το υπουργικό, αυστηρές οδηγίες στα στελέχη του για καλύτερο συντονισμό και συνεργασία.

Η φράση «θέλω να πιάσετε τον ταύρο από τα κέρατα», ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές της ομιλίας του, κατά την οποία ζήτησε από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, κάθε διαφωνία να μην εξελίσσεται σε κρίση, αλλά «οποιοδήποτε πρόβλημα να καταστέλλεται εν τη γενέσει του».

Ο ίδιος, αφού τους ξεκαθάρισε ότι προσωπικές συμπεριφορές και νοοτροπίες δεν θα γίνονται δεκτές, έθεσε εαυτόν στη διάθεση των υπουργών, ενώ τους τόνισε ότι για κάθε θέμα, μπορούν να επικοινωνούν άμεσα, είτε με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, είτε με το γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο.

Ένα δεύτερο σημείο στο οποίο επέμεινε ο Αντώνης Σαμαράς, ήταν αυτό της εικόνας που θα βγάζουν προς τα έξω τα κυβερνητικά στελέχη. Επί τούτου, συνέστησε δωρικό ύφος με λιτό λόγο και όταν είναι απαραίτητες κάποιες ελάχιστες εμφανίσεις στην τηλεόραση, αυτές να γίνονται με σοβαρότητα, χωρίς θεατρικότητα.

Η εντολή σεμνά και λιτά πάντως, εφαρμόστηκε και κατά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος, όπου για πρώτη φορά μετά πολύ καιρό οι υπουργοί δεν πήγαν, ούτε έφυγαν κουστωδία από το προεδρικό μέγαρο, κάνοντας βαρύγδουπες δηλώσεις για το έργο που έχουν επωμιστεί να φέρουν εις πέρας, όπως γινόταν παλιότερα.