Στον νέο υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο θα δώσει τα εισιτήρια για το Ισραήλ και για την Ουάσιγκτον ο απερχόμενος από το Πεντάγωνο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Συγκεκριμένα στις 8 και στις 9 Ιουλίου θα βρεθεί στο Τελ Αβίβ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για διμερείς συζητήσεις πάνω σε ζητήματα υψίστου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας.

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Αβραμόπουλος έχει αναπτύξει σχέσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους καθώς και ως υπουργός Εξωτερικών εργαζόταν στην εμβάθυνση της στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ της Αθήνας και του Τελ- Αβίβ.

Εξάλλου εκείνος ήταν που βρέθηκε στο Ισραήλ για να προετοιμάσειι το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στο Τελ-Αβίβ.

Άκρως σημαντική θεωρείται και η  προγραμματισμένη  επίσκεψη  του Έλληνα υπουργού Άμυνας στην Ουάσιγκτον στις 30 Ιουλίου  στην οποία θα πάει τώρα ο Δ. Αβραμόπουλος για να έχει επίσημη συνάντηση και συνομιλίες  με τον Αμερικανό ομόλογό του  Τσακ Χέιγκελ.

Οι διπλωματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην παρούσα φάση κρίνονται πολύ σημαντικές προκειμένου να ενισχυθεί η θέση της Ελλάδος ως παράγοντα σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο με δεδομένο τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία όπου κυριαρχούν οι ταραχές και η προκλητική συμπεριφορά της κυβέρνησης Ερντογάν απέναντι στην Ευρώπη, στην Ουάσιγκτον  αλλά και στους υπηκόους της γείτονας χώρας.

Είναι κοινό μυστικό ότι ο Ταγιπ Ερντογάν μεθοδεύει στο να καταστεί η Τουρκία υπερδύναμη στην ευρύτερη περιοχή και βασιζόμενη στην στρατιωτική της ισχύ να «ανακατέψει την τράπουλα» προκειμένου να αποκομίσει τεράστια οφέλη που θα πλήξουν και τα ενεργειακά συμφέροντα της Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι το μόνο ανάχωμα και «παγοθραυστικό που μπορεί να ανακόψει την παρεμβατική και επικίνδυνη  συμπεριφορά της Άγκυρας είναι το τρίγωνο συμμαχίας που μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ Αθήνας- Λευκωσίας- Τελ-Αβίβ.

Γ.Κοκ.