Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Μετά τα πρώτα χαμόγελα, αφού έσβησαν τα φλας, κλείσανε οι κάμερες και τελειώσανε οι πανηγυρικοί λόγοι, η αγωνία και ο προβληματισμός επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου. Η δικομματική πλέον κυβέρνηση αισθάνεται μεγάλη πίεση, καθώς υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη της τρόικας.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει πολύ καλά ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και δεν έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα, παρά τα όσα μεταδίδονται δημόσια.

Ο ίδιος είπε χθες στο υπουργικό συμβούλιο για πρώτη φορά μια πικρή αλήθεια. Σε μια στιγμή ειλικρίνειας (;) ευχήθηκε να αποφευχθούν τα νέα μέτρα, ενώ το προηγούμενο διάστημα ήταν κατηγορηματικός.

Και μόνο η ευχή του Πρωθυπουργού, δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά και το success story έχει ακόμα δρόμο να γίνει πραγματικότητα, παρά και τη σημερινή επιχείρηση που θα ξεκινήσει για να πεισθεί η κοινωνία ότι κάτι αλλάζει και η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε καλό δρόμο.

«Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αποφύγουμε νέα μέτρα» είπε ο Αντώνης Σαμαράς και προκάλεσε πολλές απορίες και έδωσε λαβή για ποικίλα σχόλια.

Μόλις την περασμένη Κυριακή ο Πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του στο «Βήμα», όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση έχει «σχέδιο β» για να τις αποκρατικοποιήσεις, ώστε να μην έρθει η τρόικα από το φθινόπωρο και ζητήσει πρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί το ποσό που χρειάζεται, απάντησε: «Πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Γιατί το σύνολο της εφαρμογής του προγράμματος πάει καλύτερα από ό,τι ήταν οι προβλέψεις».

Πριν περίπου δυο εβδομάδες, ξεκαθάρισε με έμφαση σε δημόσια δήλωσή του: «Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα» είπε μετά την εμπλοκή στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ διαβεβαίωσε ο Αντ. Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Μάλιστα, τότε ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αστειότητες» τα όσα φημολογούνται περί νέων μέτρων και μένει να δούμε εάν θα επαληθευθεί.

Και αυτό διότι υποφώσκει η αποτυχία των ιδιωτικοποιήσεων που επέφερε την κατάρρευση της εικονικής αισιοδοξίας του success story, το χρηματοδοτικό κενό στο δημοσιονομικό πρόγραμμα, η αποτυχία των μεταρρυθμίσεων, η καθυστέρηση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η αύξηση της ανεργίας και η περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ.