Το θέμα της αξιοποίησης των λιμανιών, ενόψει και της επίσημης επίσκεψης του προέδρου του ομίλου COSCO Γουέι Τζιαφού στο Νέο Ικόνιο, βρίσκεται στο επίκεντρο συναντήσεων που έχει από το πρωί στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ο νέος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας είχε σύσκεψη με τον πρόεδρο του ΟΛΠ Γιώργο Ανωμερίτη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη παρουσία εκπροσώπου του πρωθυπουργού. Το πρωί είχε ανάλογη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σημειώνεται, ότι το ΤΑΙΠΕΔ ήταν υποχρεωμένο να παρουσιάσει τη στρατηγική αξιοποίησης των λιμανιών έως τις 28 Φεβρουαρίου. Ζήτησε και πήρε παράταση και τελικά υπέβαλε τη σχετική μελέτη στο Μέγαρο Μαξίμου και στην τρόικα στις αρχές Μαΐου.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης με δηλώσεις του έχει υποστηρίξει ότι μέχρι τέλος Ιουλίου, το ταμείο θα παρουσιάσει την τελική του πρόταση, αν δηλαδή προκρίνει πώληση μετοχών η παραχώρηση επιμέρους δραστηριοτήτων των λιμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επαφές που είχε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης την Παρασκευή στις Βρυξέλλες στην επιτροπή Ανταγωνισμού, αναφορικά με το θέμα της διερεύνησης για τυχόν κρατική ενίσχυση στην COSCO, διαφαίνεται ότι το θέμα κλείνει, μετά τις πειστικές εξηγήσεις της ελληνικής πλευράς. Αυτό που παραμένει ανοιχτό είναι το θέμα της φιλικής διευθέτησης που επιχειρείται από την COSCO.

Συγκεκριμένα, η κινεζική πλευρά ζητά την κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος που καταβάλλει η COSCO στον ΟΛΠ με αντάλλαγμα την κατασκευή με δικές της δαπάνες του προβλήτα 4.

Σημειώνεται ότι ο προβλήτας 3 που εγκαινιάζεται το απόγευμα από τον πρόεδρο του ομίλου COSCO Γουέι Τζιαφού, χωρίζεται στο ανατολικό κομμάτι, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώνεται και προβλεπόταν στη σύμβαση παραχώρησης ως μια από τις υποχρεώσεις της ΣΕΠ ΑΕ και στο δυτικό που δεν προβλεπόταν στη σύμβαση και για να κατασκευαστεί πρέπει να προκηρυχθεί διαγωνισμός.

Σε ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της COSCO θέτει ορισμένα ερωτήματα ανάμεσα στα οποία είναι εάν είναι γεγονός πως η μητρική εταιρεία ανακοίνωσε το 2012 ζημιές 2 δισ. δολαρίων και για το 2011 ζημιές ύψους 1,7 δισ. δολαρίων.

Επίσης, εκφράζει την απορία γιατί να γίνουν εγκαίνια σε έναν ημιτελή προβλήτα που δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από το 2015, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Η ΟΜΥΛΕ μαζί με την Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και τον Σύνδεσμο Αρχιεργατών - Εποπτών ΟΛΠ αποφάσισαν εν όψει των γενικών συνελεύσεων των ΟΛΠ και ΟΛΘ να πραγματοποιήσουν σήμερα, Τετάρτη, στάσεις εργασίας από τις 12:00 ως τις 19:00, με αίτημα να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.