Ρεπορτάζ : Γιάννης Κοκκινίδης

Δεν επιλέχτηκε τυχαία να περάσει από τη Βόρεια Ελλάδα ο αγωγός μεταφοράς του Αζέρικου αερίου  από την Κασπία στην Κεντρική Ευρώπη. Εδώ και ένα χρόνο, από ότι αποκαλύπτεται, «χτίζονταν» ο συγκεκριμένος αγωγός από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Ένας αγωγός που μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο πολλαπλασιαστή ισχύος για την ελληνική οικονομία. Οι διεργασίες διήρκεσαν ένα περίπου χρόνο χωρίς να φωτίζονται σκόπιμα οι κινήσεις της Ελλάδος

Αρχικά έπρεπε να εδραιωθούν ισχυρές συμμαχίες, στη συνέχεια να ξεπεραστούν οι έντονες αντιρρήσεις της Αλβανίας, η οποία υποκινούμενη από την Άγκυρα ήταν κάθετα αντίθετη δίνοντας έτσι προβάδισμα στον Nabucco West  που θα περνούσε εκτός ελληνικού εδάφους. 

 Και αυτό γιατί ο ΤΑΡ έως ένα σημείο έχει μεγάλη γεωστρατηγική αξία και θωρακίζει τον Έβρο.

Γεγονός που γνώριζε ο νυν υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και όταν πριν από ένα χρόνο τοποθετήθηκε υπουργός Εξωτερικών είδε πολύ ζεστά το εν λόγω θέμα, τη δυναμική που θα πρόσδιδε στη χώρα και σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου άρχισε να κυνηγά την υλοποίηση του ΤΑΡ, αν και οι πιθανότητες τότε επίτευξης του ήταν από ελάχιστες έως και  μηδαμινές πριν από ένα χρόνο.

Θα ήταν άδικο να μην μνημονευθεί η συμβολή του που η τύχη ήθελε όταν τελικά επιτεύχθηκε ο στόχος να έχει μεταφερθεί από το υπουργείο Εξωτερικών στο υπουργείο Άμυνας.

Το θρίλερ ξεκίνησε αρχές Ιουλίου. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και συζητά τη σπουδαιότητα του ΤΑΡΠαίρνει το πράσινο φως να κυνηγήσει την επίτευξη του στόχου αν και οι πιθανότητες είναι μικρές έως ελάχιστες.

Ξεκινά η προετοιμασία και τι επιχειρήματα πρέπει να επιστρατευτούν για να δοθεί η μάχη.

Στις 3 Αυγούστου του 2012 ο Δ. Αβραμόπουλος  είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Τζούλιο Τερζί  της κυβέρνησης Μόντι όπου και συζήτησαν το συγκεκριμένο θέμα για πρώτη φορά.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών αντιλαμβανόμενος τη σπουδαιότητα του θέματος προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί τη Ρώμη την Τρίτη στις 7 Αυγούστου.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε την υποστήριξη της Ιταλίας για την υλοποίηση του αγωγού ΤΑΡ.

Λίγες μέρες αργότερα ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος τηλεφώνησε στον Αλβανό ομόλογό του Edmond Panariti και τον προσκάλεσε στην Αθήνα. Τα Τίρανα δεν ήθελαν να κατασκευαστεί ο ΤΑΡ ,όπως δεν ήθελαν και δεν θέλουν ακόμα και τον καθορισμό των ΑΟΖ κάτι που θα ικανοποιούσε τα ελληνικά συμφέροντα.

Οι στενές σχέσεις της Αλβανίας και της Τουρκίας είναι γνωστές. Ο τότε Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, γνωρίζοντας βέβαια από πού πηγάζουν οι αντιρρήσεις των Τιράνων  χρησιμοποίησε τις σχέσεις που διατηρεί τόσο με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

 Το αποτέλεσμα ήταν στις  27 Σεπτεμβρίου του 2012, να υπογραφτεί στη Νέα Υόρκη, η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αλβανίας, με το οποίο οι τρεις χώρες εξέφρασαν  την πρόθεσή τους να συνεργασθούν σχετικά με το σχέδιο ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline). Τις υπογραφές έβαλαν οι τότε υπουργοί Εξωτερικών. Η πρώτη μάχη είχε κερδιθεί!

Στις 27 Νοεμβρίου του 2012 ο Δ. Αβραμόπουλος βρέθηκε στα Τίρανα και είχε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Σαλί Μπερίσα  και με τον Αλβανό Υπουργό Εξωτερικών Eντμοντ Παναρίτη όπου ένα από τα κύρια θέματα των συζητήσεων βέβαια ήταν ο αγωγός ΤΑΡ.

Στις 12 Φεβρουαρίου του 2013  απαιτήθηκε ο τότε Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να ταξιδέψει στην Άγκυρα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να τιναχτούν όλα στον αέρα την τελευταία στιγμή από τα Τίρανα.

Την επόμενη μέρα υπογράφτηκε  στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώπιον του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η τριμερής διακυβερνητική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP.

Με τη συμφωνία αυτή στη βαλίτσα του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ταξίδεψε στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, στο Μπακού. Εκεί συναντήθηκε με  τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν κ. Aliyev και με τον  με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Artur Rasizadeh.

Η επίτευξη του στόχου ήταν πλέον ορατή.

Τον περασμένο Μάιο μόλις ολοκληρώθηκε το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στη Κίνα , ο πρωθυπουργός μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών μπήκε στο αεροπλάνο για ένα ταξίδι αστραπή στο Μπακού. Ο Αν. Σαμαράς συναντήθηκε με τον Αζέρο Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ,  όπου φαίνεται να «κλείδωσε» το θέμα.