Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Η πρόταση μομφής μάλλον έφυγε από το τραπέζι για τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον ως το τέλος του καλοκαιριού. Η αξιωματική αντιπολίτευση χαλάρωσε τις τελευταίες μέρες και μοιάζει να βυθίζεται σιγά-σιγά σε καλοκαιρινό λήθαργο.

Οι προσυνεδριακές υποχρεώσεις, που πήραν αναστολή για 15 μέρες, απαιτούν τώρα το μάξιμουμ της απόδοσης των στελεχών του κόμματος, που θα πρέπει να καλύψουν τις εισηγήσεις και τις παρουσιάσεις στις 500 οργανώσεις βάσης. Η δουλειά αυτή δεν είναι αμελητέα, για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς στο ΣΥΡΙΖΑ είναι η σημαντικότερη, αφού στο τέλος έρχονται εκλογές για τους συνέδρους, που θα καθορίσουν τους συσχετισμούς.

Τις τελευταίες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαμηλώσει στροφές σε όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Μια προγραμματισμένη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στα Χανιά, μια υποχρεωτική παρουσία του στο εργοστάσιο της «Κατσέλης», για να δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα αλλά και για εκείνους του ιδιωτικού και αυτό είναι όλο. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει απότομα σήμερα, στη Bουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να τα κάνει κόλαση, αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να κλείσει το κοινοβούλιο στις 4. Ιουλίου, όπως έχει διαρρεύσει ότι θα κάνει.

Όπως λένε μάλιστα χαρακτηριστικά τα στελέχη του κόμματος, «μπάνια δεν έχει πριν κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ και ολοκληρωθεί η εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ χωρίς κινδύνους για παραγραφές». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει, να παραταθούν οι εργασίες της Bουλής όσο χρειαστεί, για να πληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις.

Αν το θέμα τεθεί από την κυβέρνηση στη σημερινή διάσκεψη των προέδρων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιδράσει. Το ενδιαφέρον θα είναι, ποιοί ακόμα θα αντιδράσουν μαζί του, και ιδιαίτερα, τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ.

Ωστόσο, για τη ΔΗΜΑΡ αυτό είναι ένα ζήτημα. Γιατί μπορεί το θέμα αυτό να αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη ΔΗΜΑΡ να αποδείξει ότι εννοεί αυτό που λέει για επιλεκτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση, από την άλλη όμως το να ανοίξει η ΕΡΤ γρήγορα δεν την συμφέρει. Όσο παραμένει το μαύρο, τόσο δικαιολογείται στην κοινή γνώμη η στάση μας, λένε τα στελέχη της.   

Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με τη βουλή πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να αποδεσμεύσει τα στελέχη του για διακοπές πριν από τα τέλη Ιουνίου, μετά το συνέδριο προγραμματίζονται μια σειρά από πρωτοβουλίες ώστε να μην επέλθει χαλάρωση.

Παρά την κόπωση της ηγετικής ομάδας στην Κουμουνδούρου καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι απαραίτητο, θεωρούν άλλωστε ότι το καλοκαίρι είναι η τελευταία ανάπαυλα πριν από τις εκλογές.