Τον ανασχηματισμό και την πορεία της ελληνικής κυβέρνησης σχολιάζει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Το δημοσίευμα τονίζει πως για τον πρωθυπουργό «αρχίζουν τα δύσκολα», καθώς είναι αντιμέτωπος με τους απεργούς ναυτικούς και οδηγούς τρόλεϊ, τις συζητήσεις για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, ενώ πρέπει να προετοιμάσει και τις συνομιλίες με τους δανειστές, οι οποίοι σύμφωνα με το δημοσίευμα κρατούν τη χρεοκοπημένη ελληνική οικονομία «όρθια».

Ο Guardian αναφέρει ότι οι κινητοποιήσεις για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά δεν τελειώνουν, αφού το ζήτημα της ΕΡΤ υπάρχει πάντα, τη στιγμή που εκατοντάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για τις «συντάξεις πείνας» και τις περικοπές στο σύστημα υγείας, σε σημείο που να απειλείται με κατάρρευση.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, για οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στον κόσμο, τόσα ανοικτά μέτωπα θα «παρακινούσαν μια απάντηση η οποία θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση μια διαχείριση κρίσης. Στην Ελλάδα ωστόσο αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα».

Ακόμη, το άρθρο υπογραμμίζει ότι ο ανασχηματισμός καθυστέρησε υπερβολικά και αναρωτιέται πως θα μπορέσει να φέρει στη χώρα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μετά και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ. Είναι κάτι σαν deja vu η νέα κυβέρνηση» σημειώνεται για τον λόγο πως τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτήν αποτελούν μια «ανακύκλωση παλαιών προσώπων από το ΠΑΣΟΚ και την Νέα Δημοκρατία, τα οποία έχουν ήδη δοκιμασθεί και έχουν δείξει δισταγμούς στις μεταρρυθμίσεις. Πως μπορούν να βοηθήσουν λοιπόν την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της;».