Στη δημοσιότητα δόθηκε η εξαμηνιαία δημοσκόπηση «τάσεις» της MRB, η οποία διενεργήθηκε την εβδομάδα που η χώρα ζούσε στη δίνη της ρήξης της τρικομματικής κυβέρνησης και έληξε την ημέρα που αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, διενεργήθηκε συμπληρωματική τηλεφωνική δημοσκόπηση λόγω των εξελίξεων.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 22%, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,8%.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 9,1% και ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ (6,1%), Ανεξάρτητοι Έλληνες (5,5%), ΚΚΕ (5,1%) και Δημοκρατική Αριστερά (3%). Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 21,7%.

Οπως επισημαίνει η MRB για τη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε από το Real FM: «Η μέτρηση του Ιουνίου κατέγραψε όλες τις πολιτικές εξελίξεις που είχαν ως επίκεντρο την ΕΡΤ καθώς η συλλογή των στοιχείων διήρκεσε 13-21 Ιουνίου. Όσον αφορά στις διαδικασίες σχηματισμού της νέας κυβέρνησης η MRB Hellas διεξήγαγε εκτός από την έρευνα των 2000 συνεντεύξεων Face to Face και τηλεφωνική έρευνα 1000 συνεντεύξεων μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού»

Στην κάρτα για την Εκτίμηση Ψήφου η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 28,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26,6%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 11,6%, το ΠΑΣΟΚ με 7,8%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 7,0%, το ΚΚΕ με 6,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,7% και «Άλλο Κόμμα» με 5,9%.

Απαισιόδοξοι οι Έλληνες

Παρά την αισιοδοξία που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, οι Έλληνες πολίτες φαίνεται πως δεν συμμερίζονται την προσπάθεια αυτή. στο ερώτημα: «πως πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», ποσοστό 80,3% απαντά «αρκετά άσχημα» ή «πολύ άσχημα» και μόλις το 5,4% απαντά «αρκετά καλά» ή «πολύ καλά».

Πρώτος σε δημοτικότητα ο πρωθυπουργός

Στο ερώτημα που αφορά την εικόνα των πολιτικών αρχηγών και τις θετικές ή αρνητικές κρίσεις ο Αντώνης Σαμαράς είναι αυτός που προηγείται με ποσοστό 26,3%, στις θετικές κρίσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με 24,6%.

Ο Φώτης Κουβέλης συγκεντρώνει ποσοστό 15,8% και ο Ευάγγελος Βενιζέλος 14,6%.

Ο Αντώνης Σαμαράς με 41,3% είναι αυτός που προηγείται και στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό,με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει το 27,4%. «Κανένας από τους δύο» απάντησε το 30,3% των ερωτηθέντων.

Στην Παράσταση Νίκης («ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει αν γίνουν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή») η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 44,1% και ο Συνασπισμός-ΣΥΡΙΖΑ 29,6%, ενώ η απάντηση «Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ» συγκεντρώνει το 14,4%.