Ρεπορτάζ : Γιάννης Κοκκινίδης

Στο «πόδι» έχει σηκώσει η Τουρκία την Ουάσιγκτον καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν αδιαφορώντας και γράφοντας στα παλαιά του υποδήματα τις «συμβουλές» των αμερικανών αξιωματούχων να μην προχωρήσει σε συμφωνία με το Πεκίνο, εκείνος προχωρά σε αγορά κινέζικου πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς παρόμοιας τεχνολογίας με τους S-300.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην εν λόγω αγορά με την προϋπόθεση οι Κινέζοι να του πουλήσουν μαζί με τα πρώτα πυραυλικά συστήματα και την τεχνογνωσία της κατασκευής τους. Πρόθεση του Τούρκου πρωθυπουργού είναι να μπορεί η Άγκυρα να κατασκευάζει σε λίγα χρόνια δικούς της πυραύλους τύπου S-300. Γεγονός που θα ανατρέψει πλήρως την οποιαδήποτε ισορροπία όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.

Η Ουάσιγκτον θέλει να περιορίσει την Άγκυρα στο ρόλο του χωροφύλακα για τις αραβικές χώρες λόγω της μεγάλης στρατιωτική δύναμης που διαθέτει και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να αναβαθμιστεί ο ρόλος της αυτός.

Είναι σίγουρο, όμως, ότι μόλις καταστεί στρατιωτική υπερδύναμη η Άγκυρα θα επιχειρήσει να ελέγξει και τις διαδρομές των υδρογονανθράκων εκβιάζοντας και αποσπώντας συνεχώς τεράστια οφέλη για την ίδια. Το γεγονός αυτό έχει αναστατώσει τις ΗΠΑ καθώς βλέπουν ότι απειλούνται πολύ σοβαρά τα συμφέροντά της.

Ήδη από το έδαφος της Τουρκίας περνούν πολλοί αγωγοί και αν ο Ερντογάν θελήσει να κλείσει τις στρόφιγγες τότε θα παγώσει η Ευρώπη και πολλές βιομηχανίες της γηραιάς ηπείρου θα σταματήσουν να λειτουργούν.

Η όλη κατάσταση έχει θορυβήσει και το Ισραήλ που έχει σταματήσει εδώ και καιρό να βλέπει την Τουρκία ως σύμμαχη χώρα.

Η είδηση για την αγορά κινέζικων S-300 από τον Ταγίπ Ερντογάν δημοσιεύεται στην έγκυρη αμερικανική εφημερίδα που είναι εξειδικευμένη στα αμυντικά θέματα , Defense News, και επικαλείται δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που εμπλέκονται στις στρατιωτικές προμήθειες.

Η επίσημη δικαιολογία που οι Τούρκοι προβάλουν για την αγορά αυτή και όχι κάποιων δυτικών ,που να είναι και συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, είναι πως οι Κινέζικοι είναι φθηνότεροι.

Οι Αμερικανοί εγκαλούν τον Ερντογάν να μην προχωρήσει σε μία τέτοια αγορά καθώς αυτό θα δημιουργήσει αυτόματα “μαύρη τρύπα” για το ΝΑΤΟ καθώς τα ραντάρ των Κινέζικων πυραύλων βλέπουν όλα τα αεροσκάφη που έχουνκατασκευαστεί στη δύση ως εχθρικά . Η Άγκυρα μάταια προσπαθεί να καθησυχάσει την Ουάσιγκτον ότι θα κάνουν συμβατά τα ραντάρ των κινέζικων πυραύλων και δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Ο πραγματικές ανησυχίες βέβαια των ΗΠΑ είναι άλλες και όχι τόσο η διασύνδεση των συστημάτων αεράμυνας και η συμβατότητά τους.

Όλοι ξέρουν ότι ο Ερτογάν δεν θα δώσει εύκολα τα 4 δισ. δολ. στους Κινέζους αν δεν του δοθεί από αυτούς η τεχνογνωσία να κατασκευάζει μόνος τους όσους πυραύλους θέλει στο μέλλον.

Κάτι που θα του επιτρέψει επιπλέον να αντικαταστήσει σιγά -σιγά όλο το σύστημα ραντάρ και πυραύλων που διαθέτει και να απογαλακτιστεί από τα Αμερικάνικα οπλικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Να σημειώσουμε ότι η Τουρκία κατασκευάζει δικά της, τεθωρακισμένα, φρεγάτες, μη επανδρωμένα επιθετικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη, μαχητικά προκεχωρημένης εκπαίδευσης, χτίζει πυρηνικούς σταθμούς και διαθέτει δικούς της δορυφόρους.