Την απόρριψη του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ να κληθεί ως μάρτυρας ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατήγγειλαν οι βουλευτές του κόμματος που μετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν από τη Βουλή την επέκταση του κατηγορητηρίου και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου, Θ. Δρίτσας, Στ. Κοντονή παρουσίασαν την πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ, που έγινε στις 11 Ιουνίου 2013.

Σύμφωνα με όσα είπαν ο χρήστης usev α) άνοιξε το βράδυ της 8ης Ιουλίου 2011 τη λίστα Λαγκάρντ και β) συνέταξε το αρχείο με την Επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου τον Φεβρουάριο του 2013.

Οι βουλευτές υπενθύμισαν ότι σύμφωνα με την κατάθεση Διώτη στις 8 Ιουλίου 2011 η λίστα Λαγκάρντ βρισκόταν στα χέρια του τότε Υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου, και έθεσαν το ερώτημα ποιο φυσικό πρόσωπο κρύβεται πίσω από τον χρήστη userv. Τόνισαν μάλιστα ότι «τα δεδομένα αυτά βρίσκονται ακόμη στο Υπουργείο Οικονομικών» και μάλιστα σε συγκεκριμένο υπολογιστή.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχολιάζοντας την απόφαση, σημείωσε ότι «επανασυστήθηκε η τρικομματική κυβέρνηση που λειτουργεί προς συγκάλυψη, υπόθαλψη και συσκότιση των υπεύθυνων προσώπων» και πρόσθεσε ότι «οι αμαρτίες της λίστας Λαγκάρντ αναβαθμίζονται κυβερνητικά».

«Αυτό είναι το οδυνηρό συμπέρασμα» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή και τις υπουργοποιήσεις μελών της επιτροπής- του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βαρβιτσιώτη, ενώ άσκησε κριτική και στον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος καταψήφισε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αναζήτηση της ταυτότητας του χρήστη userv είναι κεντρική σημασίας ζήτημα. Έρχεται τώρα να επιβεβαιωθεί αυτό που κάποιοι γνώριζαν και απέκρυπταν από την Επιτροπή: ότι ο χρήστης userv είναι στο Υπουργείο Οικονομικών», υπογράμμισε απ΄την πλευρά του, ο βουλευτής του κόμματος, Θεόδωρος Δρίτσας.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «αυτό δεν συνιστά ευθέως κατηγορία κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου για το σύνολο των κατηγοριών που του προσάπτει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνιστά ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης και παροχής εξηγήσεων από τον Ευάγγελο Βενιζέλο».

Τέλος, ο κ. Κοντονής επέκρινε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη, λέγοντας ότι αν είχε πρυτανεύσει η μεθοδολογία που ήθελε να ολοκληρωθούν γρήγορα οι εργασίες της Επιτροπής, δεν θα υπήρχε το έγγραφο Πλασκοβίτη που αποδεικνύει ότι η λίστα ήρθε με επίσημο τρόπο από την Γαλλία.