current views are: 1

28 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση03:49

Νέα μεταπολίτευση οραματίζεται ο Σαμαράς μετά το συνέδριο της ΝΔ

Με κεντρικό σύνθημα «Νέα Δημοκρατία – Νέα Ελλάδα» ξεκινά σήμερα το κρίσιμο 9ο τακτικό Συνέδριο για τη μετεξέλιξη της ΝΔ στο στάδιο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο. Το στίγμα της κορυφαίας αυτής κομματικής διαδικασίας θα το δώσει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του που έχει προγραμματιστεί για τις 20:00 το απόγευμα.

Δημοσίευση 03:49’
αρθρο-newpost

Με κεντρικό σύνθημα «Νέα Δημοκρατία – Νέα Ελλάδα» ξεκινά σήμερα το κρίσιμο 9ο τακτικό Συνέδριο για τη μετεξέλιξη της ΝΔ στο στάδιο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο. Το στίγμα της κορυφαίας αυτής κομματικής διαδικασίας θα το δώσει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του που έχει προγραμματιστεί για τις 20:00 το απόγευμα.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Με κεντρικό σύνθημα «Νέα Δημοκρατία – Νέα Ελλάδα» ξεκινά σήμερα το κρίσιμο 9ο τακτικό Συνέδριο για τη μετεξέλιξη της ΝΔ στο στάδιο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο. Το στίγμα της κορυφαίας αυτής κομματικής διαδικασίας θα το δώσει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του που έχει προγραμματιστεί για τις 20:00 το απόγευμα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά τις εκλογές, να εξηγήσει τους λόγους του ανασχηματισμού και της επιλογής που έγινε για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και υπάρξει αστάθεια μετά την τορπίλη της ΔΗΜΑΡ, αλλά κυρίως να περιγράψει τους στόχους και το όραμά του για τη Νέα Δημοκρατία και τη Νέα Ελλάδα.

Άλλωστε το αίτημα για “Νέα Μεταπολίτευση”, το είχε διατυπώσει ο κ. Σαμαράς για πρώτη φορά πριν από τριάμισι χρόνια, όταν είχε αναλάβει τα ηνία της ΝΔ. Η λογική πάνω στην οποία κινήθηκαν οι προσυνεδριακές διαδικασίες εκφράστηκε από τη φράση «Οδοιπορικό στην Κοινωνία».

Υπό το πλαίσιο αυτό, στις πόλεις όπου πραγματοποιήθηκαν τα προσυνέδρια στήθηκαν «ανοικτά τραπέζια», όπου συζητήθηκαν θεματικές ενότητες απευθείας με τον κόσμο, μακριά από κάμερες και οποιοδήποτε επικοινωνιακό στήσιμο. Στις συζητήσεις αυτές τα στελέχη της ΝΔ κρατούσαν σημειώσεις και ενημέρωναν σε τακτά χρονικά διαστήματα για τα αποτελέσματα τον Αντώνη Σαμαρά.

Τώρα, ήρθε η ώρα τα συμπεράσματα αυτά, που κωδικοποιήθηκαν από τα μέλη της ΝΔ, να συζητηθούν στα τρία τμήματα (Ιδεολογικού, Πολιτικής – Προγράμματος και Καταστατικού) που θα συνεδριάσουν το απόγευμα του Σαββάτου στο Ταε Κβο Ντο, ενώ τα κείμενα των τελικών εισηγήσεων θα τεθούν προς ψήφιση στην ολομέλεια του Συνεδρίου το πρωί της Κυριακής.

Αναφορικά με το νέο ιδεολογικό χάρτη της ΝΔ, ο πρωθυπουργός, όπως λένε οι συνομιλητές του, έχει στο μυαλό του, ένα κόμμα «νέου τύπου», «ανοιχτό», που θα βρίσκεται «παντού». Στόχος του είναι η ΝΔ να μετεξελιχθεί σε ένα «λαϊκό, φιλελεύθερο, δημοκρατικό, πατριωτικό πολιτικό σχηματισμό, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και κοινωνικά δίκαια χαρακτηριστικά». Παράλληλα έχει ζητήσει «απλές και καθαρές ιδέες, που θα ενώνουν το λαό», και θα στηρίζονται στο τετράπτυχο «Πατρίδα, Δημοκρατία, Ευρώπη και Ανταγωνιστικότητα».

Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι η κρίση έχει κάνει τον κόσμο σοφότερο και κανείς δεν είναι αφελής και εύπιστος. Και ξέρει ότι το κόμμα του θα κριθεί από τις αξίες που θα παρουσιάσει. Για το λόγο αυτό η κατεύθυνση που έχει δώσει, είναι οι ιδέες και οι αξίες που θα παρουσιάσει η ΝΔ, να είναι αυτές που ζητά και έχει ανάγκη σήμερα ο κόσμος: «Ευθύνη, τόλμη, αξιοκρατία, αξιοπρέπεια, φροντίδα για το διπλανό, για τον πιο αδύνατο, για να μπορέσει να ζήσει με αξιοπρέπεια. Διάκριση και ευκαιρίες στους ικανούς». 

Πάνω στις αξίες αυτές, ο πρωθυπουργός, θα απευθύνει κάλεσμα σε όσες πολιτικές δυνάμεις του τόπου, θέλουν να συμπορευτούν με τη ΝΔ και βεβαίως δεν αναμένονται και οι εκπλήξεις. Δεν είναι τυχαία πάντως και η παρουσία στο Συνέδριο, διεθνών προσωπικοτήτων, όπως αυτή του σύγχρονου φιλόσοφου και ακαδημαϊκού Λυκ Φερύ, ο οποίος είναι από τους πιο διάσημους θεωρητικούς του φιλελευθερισμού.

Μάλιστα ο Γάλλος διανοητής, θα απευθυνθεί απόψε στα μέλη της ΝΔ, από το βήμα του Συνεδρίου, πριν την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, ενώ την Κυριακή έχει προγραμματιστεί να μιλήσει και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ, Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίζ.

Έντονο είναι τις τελευταίες μέρες και το παρασκήνιο για την εκλογή των μελών της νέας Πολιτικής Επιτροπής που θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής, έπειτα από την τελική τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά για τις εργασίες του Συνεδρίου. Τα στελέχη αυτά θα εκλέξουν στη συνέχεια και το νέο Γραμματέα του κόμματος, θέση για την οποία σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα θα είναι υποψήφιος μόνο ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, αν και υπάρχουν φήμες ότι μπορεί να τεθεί υποψηφιότητα και από κάποιο βουλευτή.

Ειδικό link, το http://synedrio.nd.gr/, υπάρχει στο επίσημο site της ΝΔ, όπου παρουσιάζεται το πρόγραμμα των εργασιών του Συνεδρίου, οι θεματικές ενότητες που θα συζητηθούν, οι 13 προσυνεδριακές στάσεις που προηγήθηκαν σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ όποιος το επιθυμεί μπορεί να λάβει διαδικτυακά μέρος στη συζήτηση για τη νέα ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος.


σχετικα αρθρα