Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Ανάσα πήρε η Ιπποκράτους από την πρώτη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας μετά τον ανασχηματισμό και την συγκρότηση της δικομματικής κυβέρνησης με την Νέα Δημοκρατία.

Τα ευρήματα της MRB τόνωσαν το ηθικό των στελεχών του ΠΑΣΟΚ καθώς θεωρούν ότι αποτελεί βαρόμετρο για το πώς γενικά μέτρησε στην κοινή γνώμη η απόφαση του κόμματός τους να παραμείνει στην κυβέρνηση συγκατοικώντας μόνο με την Νέα Δημοκρατία.

Η χθεσινή ήταν γενικώς μία δύσκολη έως και δυσάρεστη μέρα για το ΠΑΣΟΚ που φρόντισε επιμελώς να κρύψει την αμηχανία του από την αποχώρηση της Αριστερής Πρωτοβουλίας από το κόμμα.

Η διακοπή κάθε πολιτικού και οργανωτικού δεσμού από το σημερινό ΠΑΣΟΚ, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στον κ. Βενιζέλο τον οποίο μέχρι τώρα εξυπηρετούσε η λειτουργία μιας εσωκομματικής τάσης, που επί της ουσίας αποτελούσε το αριστερό του άλλοθι στο κόμμα.

Ο Παναγιωτακόπουλος άλλωστε μπορεί να μην ελέγχει σήμερα κανέναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ωστόσο διαθέτει μία δύναμη περίπου 15-17 μελών στην νεοεκλεγείσα από το Συνέδριο Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που τώρα πλέον αποχωρεί. 

Το άτυπο σχόλιο της Ιπποκράτους για την έξοδο της Αριστερής Πρωτοβουλίας εστίασε στο γεγονός ότι η ίδια πολιτική ακολουθείται από την άνοιξη του 2010 και στην διαπίστωση ότι το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται κυβερνητικά με την ΝΔ και το ΛΑΟΣ από τον Νοέμβριο του 2011 για λόγους εθνικής ανάγκης.

«Τι είναι συνεπώς εκείνο που έκανε τον κ. Παναγιωτακόπουλο να αλλάξει τώρα τρόπο αντίδρασης» διερωτάται το ΠΑΣΟΚ φοβούμενο κυρίως ενεργοποίηση των φιλοπαπανδρεϊκών ανακλαστικών των στελεχών της Αριστερής Πρωτοβουλίας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε χθες από τους υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς του κόμματος να μην αγνοούν το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα και κυρίως να μην αιφνιδιάζουν με αποφάσεις τους.

Για λόγους σημειολογίας και για να δείξει ότι η νέα κυβέρνηση είναι μακράς πνοής  είπε δε ότι η προσπάθεια δεν είναι ένα απλό και σύντομο κατοστάρι αλλά ένας μαραθώνιος που απαιτεί συλλογική λειτουργία.