Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν, τη νύχτα της Πέμπτης, συμφωνία σχετικά με τις πρωτοβουλίες για τη μείωση της ανεργίας μεταξύ των νέων και την ευκολότερη χορήγηση δανείων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες παρουσίασαν ένα σχέδιο ύψους 6 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της επαγγελματικής απασχόλησης μεταξύ των νέων, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τα επόμενα δύο χρόνια,ενώ εγκρίθηκαν μέτρα που που αποσκοπούν στο να «αποδεσμευτεί η χορήγηση δανείων» σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν «την ψυχή της οικονομίας», σύμφωνα με τον Μπαρόζο.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την τοποθέτηση του στη Σύνοδο υπογράμμισε το πρόβλημα της ανεργίας το οποίο στην Ελλάδα αντιμετωπίζει στις χειρότερες διαστάσεις του και την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων «εκτός της πεπατημένης».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε συνομιλίες του με τους προέδρους της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, ο πρωθυπουργός επέμεινε να χρησιμοποιηθούν άμεσα συγκεκριμένα κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, τα οποία θα λειτουργήσουν ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις μμε από την ΕΤΕπ, που μπορούν μάλιστα να πολλαπλασιαστούν μέσω μόχλευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε ακόμη πολύ σημαντική εξέλιξη την εμπροσθοβαρή εκταμίευση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι υπογράμμισε πως οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες «κάποιες φορές είναι δύσκολες και χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν» και τόνισε πως «πρέπει να βρούμε τρόπους να χρηματοδοτήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις που αποτελούν τον κορμό της ευρωπαϊκής οικονομίας» κάνοντας λόγο για την ανάγκη χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια.  

Εξάλλου σε συμφωνία κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής ώστε να χρησιμοποιούνται τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για την ενίσχυση του δανεισμού σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης, κυρίως στις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Σύμφωνα με πρακτορείο Ρόιτερς, η ΕΕ θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ανακάμψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σλοβενία, ώστε να είναι δυνατή η αποπληρωμή των χρεών, ωστόσο οι τράπεζες, οι οποίες προσπαθούν να καλύψουν τη ζημιωμένες κεφαλαιακές τους βάσεις, αποδεικνύεται ότι διστάζουν να δανείσουν σε επιχειρήσεις.

 Η ελπίδα είναι ότι βοηθώντας τις τράπεζες να παρέχουν περισσότερες και φθηνότερες πιστώσεις, οι επιχειρήσεις στις χώρες αυτές θα ξεκινήσουν να προσλαμβάνουν προσωπικό και θα ενισχυθεί η παραγωγή, ούτως ώστε να ανακάμψει η οικονομία.

Παράλληλα, όπως δήλωσε και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά το δείπνο των 27, κοινός τόπος βρέθηκε και για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.