"Η ηγεσία της Αιγύπτου έχει υποχρέωση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ευθύνες της" δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας κατά την διάρκεια ομιλίας του στην  Ολομέλεια της  Βουλής.

Με προσοχή αλλά και με αίσθημα ευθύνης παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τα όσα διαδραματίζονται στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Ο ίδιος έχει συνεχείς επαφές με όλους τους πολιτικούς παράγοντες της Αιγύπτου, τους οποίους κάλεσε να σταθούν στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων για να αποφευχθεί η βία.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι όλοι ανεξαιρέτως οφείλουν να σεβαστούν ότι η Αίγυπτος μόνη της πρέπει να αποφασίσει, ενώ υπογράμμισε τον αντίκτυπο που έχει για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, η μη αποκατάσταση της σταθερότητας και της ομαλότητας της χώρας.

«Είναι επείγουσα ανάγκη η Αίγυπρος να βρει το δρόμο της, να ξεκινήσει μια ανοιχτή διαδικασία με περισσότερη ελευθερία. Η οικοδόμηση μιας νέας Αιγύπτου πιο ισχυρής και πιο δημοκρατικής θα αποτελέσει θετικό πρότυπο για τον αραβικό κόσμο. Θα αγκαλιάσει τα οράματα του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, την ανάγκη «να αποφευχθεί η βία και να συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι η αλλαγή είναι μια πραγματικότητα, και ο δρόμος για την Αναγέννηση της Αιγύπτου, που ήδη ξεκίνησε και οδήγησε τον κόσμο στην πλατεία Ταχρίχ, δεν έχει επιστροφή».